Nemecko získalo približne 6,5 miliardy eur z predaja frekvencií siete 5G

Nemecko získalo približne 6,5 miliardy eur z predaja frekvencií siete novej generácie 5G telekomunikačným spoločnostiam. Ukázali to výsledky trojmesačnej aukcie.
Predaj ďaleko prevýšil očakávania v rozsahu 3 až 5 miliárd eur. Táto suma pomôže zaplátať „digitálne diery“ v krajine, ktorej bezdrôtové siete sa nachádzajú na 46. mieste na svete, pokiaľ ide o rýchlosť sťahovania.
Traja hlavní poskytovatelia mobilných sietí v Nemecku – Deutsche Telekom, Vodafone a Telefónica Germany (O2) – a 1&1/Drillisch, ktorá sa špecializuje na internetové služby, nakúpili 41 ponúkaných frekvenčných blokov, pričom Deutsche Telekom získal najväčší podiel, uvádza sa vo vyhlásení sieťovej agentúry.
Nová generácia 5G sľubuje radikálne rýchlejší prenos údajov, čo umožní rozsiahle využívanie umelej inteligencie a ďalších vyspelých technológií, ako sú autonómne vozidlá a „telemedicína“.
Berlín bude od víťazných uchádzačov požadovať, aby ponúkli službu najmenej 98 % nemeckých domácností a pozdĺž diaľnic a železničných tratí.
Spojené štáty naliehali na Nemecko, aby prevádzkovateľom bránil v budovaní sietí s použitím zariadení od čínskej spoločnosti Huawei. Washington má podozrenie, že tieto zariadenie by mohli pomôcť Pekingu špehovať západné spoločnosti a vlády.

Súvisiace články

Aktuálne správy