Inflácia v USA sa v máji spomalila na 1,8 %

Inflácia v USA sa v máji spomalila. Zotavenie cien potravín totiž vykompenzovalo zlacnenie benzínu. Index spotrebiteľských cien medziročne stúpol o 1,8 % po náraste o 1,9 % v apríli, uviedlo to americké ministerstvo práce.

Inflácia v USA sa v máji spomalila. Zotavenie cien potravín totiž vykompenzovalo zlacnenie benzínu.
Index spotrebiteľských cien medziročne stúpol o 1,8 % po náraste o 1,9 % v apríli, uviedlo to americké ministerstvo práce. Ekonómovia počítali so stagnáciou inflácie na 1,9 %.
V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny zvýšili o 0,1 % po + 0,3 %, pričom tento vývoj bol v súlade s očakávaniami ekonómov.
Slabá inflácia môže zvýšiť tlak na americkú centrálnu banku (Fed), aby tento rok znížila úrokové sadzby a podporila ekonomiku, ktorá pociťuje negatívny vplyv obchodných spor.
Bez započítania volatilných cien potravín a energií, spotrebiteľské ceny v máji medzimesačne vzrástli o 0,1 % už štvrtý mesiac po sebe. Takzvanú jadrovú infláciu pribrzdil prudký pokles cien starších osobných a nákladných áut, rovnako ako produktov zdravotnej starostlivosti.
V medziročnom porovnaní si jadrový index spotrebiteľských cien v máji polepšil o 2 % po zvýšení o 2,1 % v predchádzajúcom mesiaci.

Súvisiace články

Aktuálne správy