Lagardeová aj Draghi varujú: Aj Slovensko môže doplatiť na znepokojujúci vývoj obchodnej vojny

, CNBC Foto: SITA/AP

Dvaja z najsledovanejších ekonomických lídrov na svete varovali, že v dôsledku rastúcich obchodných ciel vznikajú znepokojujúce udalosti.

Mario Draghi, prezident Európskej centrálnej banky (ECB) a Christine Lagardeová, výkonná riaditeľka Medzinárodného menového fondu (MMF) varovali, že obchodná vojna medzi USA a Čínou by sa mohla vyhrotiť a dopady by zasiahli aj Európu.

Lagardeová na konferencii zameranej na krajiny strednej, východnej a juhovýchodnej Európy v stredu povedala: "stretávame sa v čase, keď podpora globálnej spolupráce a multilaterálnych riešení klesá. Globálny rast bol utlmený viac ako šesť rokov a najväčšie ekonomiky na svete vytvárajú nové obchodné bariéry alebo nimi hrozia. A toto môže byť začiatok niečoho ďalšieho, ​​čo by nás mohlo ovplyvniť širším spôsobom. Tento znepokojujúci vývoj vytvorí protivietor pre všetkých, ale určite pre rastový model pre krajiny strednej, východnej a juhovýchodnej Európy, pre model, ktorý sa spoliehal na otvorenosť a integráciu,“ varovala.

Lagardeová a Draghi uviedli, že hrozba dovozných ciel USA na Európu by znamenala, že niektoré európske krajiny, ktoré sú centrami európskej automobilovej výroby ako je Česká republika, Slovensko, Poľsko a Rumunsko, by mohli byť obzvlášť zraniteľné. "Globálny obchod čelil v posledných rokoch protivetru, pretože opatrenia obmedzujúce obchod prekonali liberalizačné opatrenia,“ povedal Draghi vo Frankfurte. "Obchodný model strednej a východnej Európy sa stal zraniteľným voči otrasom medzinárodného obchodu a finančných podmienok," uviedol

Draghi poznamenal, že v niektorých krajinách strednej, východnej a juhovýchodnej Európy predstavuje vývoz vozidiel takmer 30 % celkového vývozu, čo ich robí zraniteľnejšími voči hrozbe zo strany amerického prezidenta Trumpa zvýšiť clo na európske autá a automobilové súčiastky. Minulý rok v auguste Trump pohrozil, že uvalí 25 % clo na dovozov automobilov z EÚ, ale zatiaľ sa k tomu neodhodlal.

"Hlavnou dlhodobou výzvou je posun smerom k vyrovnanejšiemu modelu rastu a financovania, ktorý je viac závislý od domácich inovácií a vyšších investičných výdavkov, ako tomu bolo doteraz,“ dodal Draghi.

Súvisiace články

Aktuálne správy