BP výrazne zvýšila odhad zásob ropy Saudskej Arábie, priblížila sa k Venezuele

Ropné rezervy Saudskej Arábie sú o viac ako desatinu vyššie, než sa pôvodne odhadovalo. Uviedla to ropná spoločnosť BP, ktorej revízia predstavuje prvú výraznú zmenu v objeme odhadovaných rezerv blízkovýchodnej krajiny za posledných 30 rokov.
BP vo svojej najnovšej výročnej správe o vývoji energetického trhu uviedla, že preukázané ropné rezervy dosiahli v Saudskej Arábii ku koncu minulého roka 297,7 miliardy barelov (1 barel = 159 litrov). To je takmer o 12 % viac, než uvádzala firma na záver predchádzajúceho roka. Po revízii ropných zásob smerom nahor sa tak Rijád výrazne priblížil k zásobám ropy vo Venezuele, ktorá má najväčšie rezervy na svete. Tie predstavujú 303 miliárd barelov.
Na treťom mieste je Kanada s rezervami na úrovni 168 miliárd barelov. Za ňou sa umiestnili Irán a Irak s rezervami 156 miliárd, respektíve 147 miliárd barelov.
V prípade Saudskej Arábie došlo k zmene potom, ako Rijád začal samostatne uvádzať rezervy ropy, zemného plynu a kvapalín, ktoré sú súčasťou zemného plynu, takzvaných NGL (natural gas liquids). Tie pôvodne zaraďoval do rezerv plynu, ktoré ich vyčlenením a presunutím k rope klesli.
Saudská Arábia začala v poslednom období viac informovať o zásobách ropy, keďže sa pripravuje na uvedenie svojho ropného koncernu Aramco na burzu. Proces bol odložený a najnovšie ho plánujú na začiatok ďalšieho desaťročia.
Rijád v minulosti len minimálne menil odhad svojich ropných rezerv, aj keď denne ťaží približne 8 – 10 miliónov barelov. Naposledy došlo k veľkej zmene v odhade ropných rezerv v roku 1989, keď sa objem zásob ropy v Saudskej Arábii zvýšil bez vysvetlenia zo 170 miliárd barelov na 260 miliárd barelov.
Ešte výraznejšie zvýšila spoločnosť BP ropné rezervy v Spojených štátoch. Podľa firmy tieto dosiahli v závere minulého roka 61,2 miliardy barelov, čo v porovnaní s odhadom na konci roka 2017 znamená rast o 22 %.
Celkové rezervy ropy vo svete BP upravila len minimálne, pričom dosahujú takmer 1,73 bilióna barelov. Pri súčasnom dopyte po rope by mali tieto zásoby stačiť približne na 50 rokov.

Súvisiace články

Aktuálne správy