Cestovné kancelárie očakávajú aj v tomto roku zvýšený záujem o dovolenky v Turecku a Egypte

V dôsledku uzemnenia lietadiel Boeing 737 MAX boli nahradené plánované lety a zmenené termíny niektorých zájazdov. Pre zrušenie niektorých letov možno očakávať zníženie kapacít asi o 15 percent.

Cestovné kancelárie očakávajú v tohtoročnej letnej sezóne opäť zvýšený záujem o dovolenky v Turecku a Egypte. Aj v aktuálnom roku by mal pokračovať vlaňajší trend upokojenia politickej situácie v niektorých vyhľadávaných destináciách. Ako v stredu informoval nový prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA) a predseda Klubu touroperátorov Roman Berkes, v dôsledku uzemnenia lietadiel Boeing 737 MAX boli nahradené plánované lety a zmenené termíny niektorých zájazdov.

„V niektorých prípadoch došlo aj k zrušeniu letov, následkom čoho môžeme predpokladať zníženie plánovaných kapacít asi o 15 % a očakávať zníženú ponuku last minute zájazdov,“ povedal Berkes. Cestovné kancelárie podľa neho znovu zaznamenali zvýšenie predaja zájazdov počas obdobia first moment. Udalosťou sezóny je podľa neho aj otvorenie charterových letov z Piešťan do Turecka a Egypta.

S cestovnými kanceláriami v minulom roku vycestovalo zo Slovenska do zahraničia spolu takmer 534 tisíc turistov a ich počet medziročne vzrástol o 6,4 %. Tržby z týchto pobytov v objeme zhruba 695 mil. eur oproti roku 2017 vzrástli o 10,9 %, alebo o vyše 68 mil. eur. Priemerná dĺžka pobytu Slovákov v zahraničí vlani dosiahla 7,3 dňa, pred dvoma rokmi bola 7,1 dňa.

Agentúra SITA bude správu aktualizovať.

Súvisiace články

Aktuálne správy