Na dovolenku si určite zoberte platobnú kartu, kreditka vás môže zachrániť

, home credit Foto: getty images

Podľa súčasného trendu sa v cudzine používajú platobné karty stále častejšie, či už debetné alebo kreditné. V niektorých štátoch sa doslova bez karty nezaobídete.

Veľké množstvo Slovákov vycestuje aspoň raz za rok na dovolenku do cudziny. Nejde pritom len o tradičné európske destinácie, kde sa dá platiť eurom, ako je napríklad Taliansko či Španielsko, ale sú to aj vyslovene exotické krajiny, kde si s eurom nevystačíte. Všade sa tak odporúča mať so sebou platobnú kartu. „Bez ohľadu na to, kam a kedy cestujete, platia všeobecné pravidlá, ktoré je dobré dodržiavať jednak pri bezhotovostných platbách, ako aj pri vyberaní a zamieňaní peňazí v zahraničí. Na druhej strane, niektoré krajiny majú svoje výnimky, na ktoré treba brať ohľad, ak sa chcete vyhnúť zbytočným problémom a samozrejme, ak chcete  ušetriť,“  hovorí Alessandro Villa, vedúci oddelenia kariet spoločnosti Home Credit.

Prinášame vám všeobecné rady, ktoré vám môžu v zahraničí pomôcť:

1. Pozor na platnosť platobných kariet a ich limity
Pred odchodom si overte, kedy sa končí platnosť vašich kariet. Taktiež si radšej skontrolujte denný limit jednotlivých kariet, aby ste sa pri vyššej platbe nedostali do nepríjemnej situácie. Túto informáciu si jednoducho nájdete v internetovom bankovníctve, kde sa dá väčšinou limit aj zmeniť. 

2. Radšej platiť kartou, ako vyberať z bankomatov
Všade, kde je to možné, plaťte kartou. Je to lacnejšie, ako vyberať hotovosť v miestnej mene z bankomatov. Ak máte platobné karty MasterCard aj Visa, môže sa vám hodiť, ak budete mať k dispozícii obe. Niekde totiž preferujú karty od jednej z týchto spoločností, inde zase od tej druhej. V Európe pochodíte s kartami od oboch firiem. Mimo nášho kontinentu, napríklad v Amerike, je akceptovanejšia Visa a embosované karty. 

3. Kreditka vás môže „zachrániť“ 
Ak máte kreditnú kartu, určite si ju zoberte so sebou. Napríklad v požičovni áut alebo pri rezervácii ubytovania ju budú od vás vyžadovať a bez nej jednoducho nepochodíte. „V rámci kreditnej karty máte navyše väčšinou zahrnuté aj asistenčné služby, ktoré vám môžu pomôcť v kritických životných situáciách. Niektoré karty prostredníctvom asistenčných služieb sprostredkúvajú napríklad okamžitú pomoc pri autonehode či náhlej hospitalizácii,“ pripomína Alessandro Villa zo spoločnosti Home Credit.

4. Kreditnou kartou hotovosť nevyberajte
Pokiaľ potrebujete hotovosť, určite ju z bankomatov nevyberajte kreditnou  kartou, ale vždy debetnou. „Zvyčajne totiž za výber hotovosti zaplatíte vysoký poplatok, a navyše sa na hotovostné transakcie pri väčšine kreditných kariet nevzťahuje bezúročné obdobie,“ radí Alessandro Villa. Ak chcete ušetriť na poplatkoch za výber, preferujte bankomaty vašej banky, resp. skupiny, do ktorej patrí.

5. Z bankomatu vyberajte peniaze bez prepočtu
V prípade, že vám bankomat pri výbere peňazí v zahraničí ponúkne možnosť použiť dynamický prepočet meny, teda priame zúčtovanie transakcie v eurách, väčšinou je výhodnejšie si zvoliť z ponuky lokálnu menu, čiže vybrať peniaze bez tohto prepočtu. 

6. Majte po ruke aj hotovosť
Určite je dobré mať so sebou k dispozícii aj nejakú hotovosť v miestnej mene. Na odľahlejších miestach alebo napríklad za zmrzlinu na pláži či za drobný darček na trhu totiž kartou nezaplatíte.  

Každý zo štátov, kam sa chystáte vycestovať, má svoje osobité pravidlá a zvyklosti, ktoré vás môžu pri pobyte prekvapiť. Tu je pár cestovateľských tipov pre vybrané destinácie:

USA  ­– pri ceste do spojených štátov je embosovaná platobná karta (s vystúpenými písmenami) nevyhnutnosťou už hneď pri vybavovaní a uhrádzaní cestovného povolenia. Taktiež, ak si budete požičiavať auto, bez karty sa nezaobídete. Podobne je to aj s ubytovaním. Obyčajnú kartu vám na viacerých miestach nebudú akceptovať. Ideálne je mať so sebou embosovanú debetnú alebo kreditnú kartu.

Thajsko – miestnu menu, thajský baht, si môžete zameniť v zmenárňach na mieste za eurá alebo si vybrať peniaze v širokej sieti bankomatov. Tie nájdete vo všetkých väčších mestách. Platobnými kartami sa dá platiť takmer všade, či už v hoteloch, vo väčších reštauráciách alebo v supermarketoch. Dobré je mať so sebou ale aj nejakú hotovosť. Za nápoj na miestnych plážach alebo za drobné občerstvenie spravidla kartou nezaplatíte. Do Thajska si môžete zobrať okrem eur aj americké doláre, s ktorými je výmena o niečo jednoduchšia.

Kuba – počas dovolenky na Kube je nutné mať k dispozícii predovšetkým hotovosť, pretože platiť kartou vôbec nie je samozrejmosťou. S hotovosťou však pozor, lebo tu existujú dve oficiálne meny. Miestni používajú kubánske peso a pre turistov primárne slúži konvertibilné peso. To si môžete zameniť za eurá po prílete na ostrov, buď už na letisku alebo v banke či zmenárni. Treťou možnosťou je platenie americkými dolármi a to predovšetkým u obchodníkov, ktorí predávajú napríklad občerstvenie alebo poskytujú nejaké služby. Kartami je tu možné platiť zväčša len vo väčších mestách, a to len v hoteloch, reštauráciách a lepších obchodoch. 

Nórsko – v tomto severskom štáte je takmer všade možné platiť kartou. Tá sa dá použiť aj pri bežných malých nákupoch. Zísť sa však môžu aj nórske koruny, ktoré si môžete vybrať zo širokej siete bankomatov po celej krajine. Hotovosť budete potrebovať hlavne vtedy, ak sa chystáte do odľahlejších oblastí, kde nemusia mať platobný terminál. Taktiež vám to môže pomôcť v podniku, kde prijímajú len nórske platobné karty. 

Seychely – oficiálnou menou na Seychelách je rupia. Vymeniť si ju za eurá môžete v bankách alebo už priamo na letisku. Platenie kartou je akceptované len u väčších predajcov, v reštauráciách alebo v hoteloch. Meniť eurá či doláre za rupie mimo oficiálnych miest len tak na ulici sa neodporúča, pretože je to nelegálne môžete sa dostať do problémov. Na vidieku je oficiálna výmena peňazí takmer nemožná. Výber z bankomatov funguje len vo väčších mestách. Za služby pre turistov, ako sú výlety, vstupenky či požičovne, je však možné zaplatiť aj v eurách či dolároch.

Tunisko – k miestnej mene, tuniskému dináru sa dostanete jednoducho, pretože bankomaty sa nachádzajú vo všetkých väčších mestách a turistických destináciách. Platba eurami a dolármi je taktiež samozrejmosťou. Dináre je ale dobré mať napríklad pri nákupoch na trhu, čo bude výhodnejšie, ako platiť eurom pri nevýhodnom výmennom kurze. Hoci je platba kartou pomerne rozšírená, na spomínanom trhu alebo u drobných predajcov budete potrebovať hotovosť. A v týchto končinách platí pravidlo – určite zjednávať cenu! Nielenže výrazne ušetríte ale sa aj pobavíte.    

Súvisiace články

Aktuálne správy