Thomas Cook má nádej na záchranu, získala predbežnú ponuku od Fosun Tourism

Britská cestovná kancelária Thomas Cook sa priblížila o krôčik k bodu zlomu. Získala totiž predbežnú ponuku od svojho najväčšieho akcionára, čínskeho konglomerátu Fosun Tourism. Táto správa vystrelila akcie britskej cestovnej kancelárie, ktorá zápasí o prežitie, smerom nahor až o 20 %.

Najstaršia cestovná kancelária na svete už pritom zvažuje predaj jednej zo svojich leteckých spoločností aj celej severskej divízie. Thomas Cook Group v máji oznámila, že aj v 1. polroku svojho finančného roka 2018/19 vykázala stratu, a väčšiu ako vlani. Vedenie Thomas Cook však upozornilo, že nemá žiadnu istotu, že prístup spoločnosti Fosun povedie k formálnej ponuke. Dodalo, že zváži akúkoľvek ponuku spolu s ďalšími strategickými možnosťami, ktoré má, aby pre svojich akcionárov získala čo najviac peňazí.

Čínsky Fosun Tourism má na európskom trhu aj ďalšie zastúpenie, vlastní dovolenkový rezort Club Med.

Thomas Cook zápasí s poklesom dopytu po dovolenkových balíkoch. Vlaňajšie horúce letom znížilo záujem domácich klientov o dovolenky v zahraničí. Zároveň pre vysoké dlhy hrozí spoločnosti krach. Cestovná kancelária v máji tretíkrát za menej ako jeden rok varovala pred slabými hospodárskymi výsledkami. Upozornila, že zľavy a vyššie náklady na pohonné látky a hotely by mohli zhoršiť jej príjmy počas kľúčovej letnej sezóny.

Fosun je najväčším akcionárom spoločnosti s podielom vo výške 18 %. V roku 2015 kúpil aj rekreačné stredisko Club Med za 939 miliónov eur.

Thomas Cook začiatkom tohto roka ponúkol na predaj svoju nemeckú leteckú spoločnosť Condor, ale Fosun sa o ňu nemôže uchádzať, pretože nemá sídlo v Európskej Únii. Najstaršia britská cestovná kancelária medzitým získala niekoľko ponúk na kúpu Condora, vrátane ponuky od leteckej spoločnosti Lufthansa. Triton Partners, súkromná investičná spoločnosť, jej predložila ponuku na kúpu celej severoeurópskej divízie, ktorá zahŕňa cestovné kancelárie aj leteckú spoločnosť v Nórsku, Švédsku, Fínsku a Dánsku.

Súvisiace články

Aktuálne správy