Reštaurácie McDonald‘s vlani zvýšili na Slovensku tržby o takmer 13 %

Prevádzky spoločnosti McDonald‘s Slovakia a jej franšízových partnerov vlani na Slovensku vygenerovali hrubé tržby vrátane dane z pridanej hodnoty v objeme takmer 85 miliónov eur.

Sieti rýchleho občerstvenia McDonald‘s sa na Slovensku naďalej darí zvyšovať tržby. A to napriek tomu, že počet jej reštaurácií v posledných rokoch stagnuje. Hrubé tržby celej siete, vrátane franšízových prevádzok, totiž v minulom roku dosiahli 84,5 milióna eur, čo znamenalo medziročný nárast o 12,8 %. „V roku 2018 mala na rast celkových tržieb pozitívny vplyv rastúca spotrebiteľská dôvera a úspešné marketingové aktivity,“ komentuje vlaňajšie výsledky spoločnosť McDonald‘s Slovakia.

Na Slovensku je pritom v súčasnosti 30 reštaurácií McDonald‘s. Ich počet sa v posledných rokoch nemenil. Vlani 20 z nich prevádzkovala samotná spoločnosť McDonald‘s Slovakia, ostatné trojica franšízových partnerov. Rovnako tak podstatnú časť tržieb generujú reštaurácie prevádzkované priamo firmou McDonald‘s Slovakia. Ich tržby vrátane dane z pridanej hodnoty dosiahli 55,9 milióna eur, zvyšných 28,6 milióna eur vygenerovali reštaurácie franšízistov.

Samotná spoločnosť McDonald‘s Slovakia, ktorá tak okrem príjmov z predaja jedál, nápojov a doplnkového tovaru vo vlastnej sieti inkasuje aj výnosy z franšízingových poplatkov, zaznamenala v minulom roku čistý zisk v objeme 5,1 milióna eur. Oproti roku 2017 tak svoj výsledok hospodárenia zlepšila o takmer 1,1 milióna eur. Väčšina z tohto zisku, v sume 4,8 milióna eur, zostane podľa návrhu amerických vlastníkov firmy na účte nerozdeleného zisku, zvyšných 254,9 tisíca eur poputuje do povinného rezervného fondu.

McDonald‘s Slovakia, s.r.o. je súčasťou skupiny McDonald‘s Corporation, ktorá je cez firmu McDonald‘s Restaurant Operations Inc jej jediným vlastníkom. Prvú reštauráciu na Slovensku otvorila americká sieť rýchleho občerstvenia v októbri 1995 v Banskej Bystrici. Aktuálne je však takmer polovica zo všetkých 30 slovenských prevádzok McDonald‘s situovaná v Bratislave. V minulom roku zamestnávala spoločnosť McDonald‘s Slovakia na Slovensku v priemere 594 ľudí, čo znamenalo medziročný nárast počtu zamestnancov o 53 ľudí.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy