Slovenský priemysel aj v apríli ťahali automobilky

Napriek silnejším číslam niektorých významných exportných odvetví slovenského priemyslu v úvode roka vyhliadky priemyslu ako celku nie sú podľa analytika UniCredit Bank Ľubomíra Koršňáka ružové. V tomto roku by sa však priemysel mal udržať v čiernych číslach.

Slovenský priemysel naďalej ťahajú automobilky. Podľa analytika UniCredit Bank Ľubomíra Koršňáka to potvrdili aj aprílové dáta o vývoji priemyselnej produkcie. Takmer polovica medziročného rastu priemyslu sa dá totiž podľa neho pripísať automobilovému priemyslu, ktorý ťaží z nových výrobných kapacít a posledné mesiace si stabilne drží dvojciferné dynamiky medziročného rastu. Zároveň však dodáva, že nová automobilka by zároveň však mohla byť i jediným silným zdrojom rastu v odvetví.

„Pohľad na dáta naznačuje, že kondícia už etablovaných firiem v automobilovom sektore nemusí byť ideálna a pod vplyvom slabnúceho dopytu v Európe i pod vplyvom životného cyklu vyrábaných modelov svoju produkciu skôr znižujú, v lepšom prípade udržiavajú nezmenenú,“ tvrdí Koršňák. Automobilovému sektoru zatiaľ v úvode roka podľa neho sekundujú s dvojciferným rastom produkcie aj strojársky a elektrotechnický priemysel. Vývoj nových objednávok v týchto odvetviach však naznačuje, že silný rast v týchto odvetviach by sa mohol blížiť ku koncu.

Naopak podľa analytikov menového úseku Národnej banky Slovenska dynamike priemyslu nepomohli odstávky vo výrobe ropných produktov a výrobe energií, slabšia bola aj výroba ostatných strojov a zariadení. „Výroba kovov naďalej spomedzi všetkých odvetví najviac tlmila celkovú produkciu,“ uvádza sa v komentári menového úseku centrálnej banky.

Napriek silnejším číslam niektorých významných exportných odvetví slovenského priemyslu v úvode roka tak vyhliadky priemyslu ako celku nie sú podľa analytika UniCredit Bank Ľubomíra Koršňáka ružové. Vychádza z vývoja dôvery v slovenskom priemysle, ktorý sa nachádza pod úrovňou dlhodobého priemeru. Produkciu v máji a júni navyše pravdepodobne ovplyvní aj rafinérsky priemysel, ktorý v tomto období reviduje svoje výrobné zariadenia. Napriek tomu však očakáva, že slovenský priemysel sa v tomto roku udrží v čiernych číslach.

V apríli priemyselná produkcia oproti rovnakému obdobiu vlaňajška po očistení o vplyv počtu pracovných dní stúpla o 6,3 %. Oproti marcu to však znamenalo spomalenie dynamiky produkcie v priemysle o 1,5 percentuálneho bodu. Aprílový rast priemyselnej produkcie pritom ovplyvnil rast v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 6,7 %, v priemyselnej výrobe o 6,5 % a minimálny pokles v ťažbe a dobývaní o 0,1 %. Medzimesačne po zohľadnení sezónnych vplyvov priemyselná produkcia v apríli oproti marcu klesla o 0,2 %.

Ako ďalej v pondelok informoval Štatistický úrad SR (ŠÚ), v rámci samotnej priemyselnej výroby najvýznamnejšie zvýšenie produkcie v apríli na medziročnej báze zaznamenali výroba dopravných prostriedkov o 12,2 %, výroba strojov a zariadení o 17,4 %, výroba elektrických zariadení o 25,2 %, výroba potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 18,7 % a ostatná výroba, oprava a inštalácia strojov a zariadení o 18,9 %. Naopak poklesla produkcia vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 12 %, vo výrobe výrobkov z gumy a plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 3,4 % a vo výrobe textilu, odevov, kože a kožených výrobkov o 14,7 %.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy