Stavebná produkcia v apríli klesla medziročne o 4,5 percenta

Výkony stavebníctva vo štvrtom mesiaci tohto roka dosiahli objem 423 miliónov eur a po zohľadnení sezónnych vplyvov boli o 0,9 percenta nižšie ako v marci.

Stavebná produkcia v apríli tohto roka klesla medziročne druhý mesiac za sebou, a to o 4,5 % na 423 mil. eur. Po zohľadnení sezónnych vplyvov bola o 0,9 % nižšia ako v marci, informoval v pondelok Štatistický úrad SR (ŠÚ). Výkony stavebníctva v priemere za štyri mesiace roka v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška klesli o 1,7 % na 1,419 mld. eur.

Produkcia realizovaná stavebnými firmami v tuzemsku po marci klesla aj v apríli, a to o 5,1 % na 399,7 mil. eur. Jej podiel na celkovej stavebnej produkcii sa znížil o 0,6 percentuálneho bodu (p. b.) na 94,5 %. Objem stavebných prác na novej výstavbe, vrátane modernizácií a rekonštrukcií, klesal štvrtý mesiac po sebe a v apríli sa znížil o 9 % na 284,3 mil. eur. Práce na opravách a údržbe sa tretí mesiac v rade zvýšili, v apríli o 0,5 % na 100,3 mil. eur.

"V štruktúre tuzemskej produkcie nová výstavba, vrátane modernizácií a rekonštrukcií, tvorila 71,1 % (o 3,2 p. b. menej ako v apríli 2018). Podiel prác na opravách a údržbe tvoril 25,1 %," uviedol ŠÚ. "Z hľadiska výrobného zamerania sa znížil objem prác na budovách o 2,4 % a na inžinierskych stavbách o 9,6 %. V rámci tuzemska tvorili práce na budovách 65 %, inžinierske stavby sa podieľali 35 %," priblížili štatistici. Produkcia realizovaná stavebnými firmami v zahraničí po dvoch mesiacoch poklesu v apríli opäť medziročne vzrástla, a to o 7,5 % na 23,3 mil. eur a jej podiel na celkovom objeme stavebnej produkcie tvoril 5,5 %.

Stavebná produkcia realizovaná v tuzemsku za štyri mesiace tohto roka bola nižšia o 1,8 % pri objeme 1,335 mld. eur. Práce na novej výstavbe, vrátane modernizácií a rekonštrukcií, sa znížili o 5,3 % na 939,7 mil. eur. Objem prác na opravách a údržbe sa zvýšil o 4,3 % na 358,6 mil. eur. "V štruktúre tuzemskej produkcie sa podiel novej výstavby, vrátane modernizácií a rekonštrukcií, znížil o 2,6 p. b. na 70,4 %, podiel prác na opravách a údržbe tvoril 26,9 %," dodal štatistický úrad. Produkcia prác v zahraničí od januára do apríla stúpla o 0,8 % na 83,2 mil. eur a na celkovej stavebnej produkcii mala podiel 5,9 %.

Dôvody poklesu stavebníctva v posledných mesiacoch podľa analytika UniCredit Bank Ľubomíra Koršňáka je potrebné hľadať najmä vo výstavbe infraštruktúry, kde výstavba na niektorých významných diaľničných úsekoch narazila na problémy. Výstavba úseku diaľnice s tunelom Višňové pri Žiline je prerušená po ukončení zmluvy o dielo, odchode zhotoviteľa a do výberu nového zhotoviteľa na dokončenie stavby.

"Zvýrazňujúce sa riziká v segmente infraštruktúry (zmena dodávateľa na stavbe diaľnice pri Žiline, či viacero káuz pri PPP výstavbe obchvatu Bratislavy), ktorý mal byť hlavným ťahúňom rastu v tomto roku, ohrozujú i ďalší rast slovenského stavebníctva," uviedol Koršňák pre agentúru SITA. Spomalenie, resp. pokles produkcie vo výstavbe infraštruktúry by podľa neho mohol byť len dočasný, hoci sa môže natiahnuť aj na niekoľko mesiacov. Jeho výsledkom bude najmä zvýšenie výkyvov v segmente i v stavebníctve ako celku.

"Segment výstavby budov by už mal mať svoj cyklický vrchol za sebou. Naďalej neočakávame dlhodobejšie silný rast tohto segmentu," predpokladá Koršňák. "Trh s rezidenčnými nehnuteľnosťami by mala čoraz viac schladzovať i prísnejšia regulácia hypotekárneho trhu. Minuloročné stavebné povolenia však naznačujú, že mierny rast by si tento segment stavebníctva mohol udržať ešte aj v tomto roku," dodal analytik UniCredit Bank.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy