Produkcia v priemysle v apríli medziročne stúpla o vyše 6 %

Priemyselná produkcia na Slovensku pokračuje v medziročnom raste. V apríli totiž oproti rovnakému obdobiu vlaňajška po očistení o vplyv počtu pracovných dní stúpla o 6,3 %. Oproti marcu to však znamenalo mierne spomalenie dynamiky produkcie v priemysle o 1,5 percentuálneho bodu. Aprílový rast priemyselnej produkcie pritom ovplyvnil rast v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 6,7 %, v priemyselnej výrobe o 6,5 % a minimálny pokles v ťažbe a dobývaní o 0,1 %. Medzimesačne po zohľadnení sezónnych vplyvov priemyselná produkcia v apríli oproti marcu klesla o 0,2 %.

Ako ďalej informuje Štatistický úrad SR (ŠÚ), v rámci samotnej priemyselnej výroby najvýznamnejšie zvýšenie produkcie v apríli na medziročnej báze zaznamenali výroba dopravných prostriedkov o 12,2 %, výroba strojov a zariadení o 17,4 %, výroba elektrických zariadení o 25,2 %, výroba potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 18,7 % a ostatná výroba, oprava a inštalácia strojov a zariadení o 18,9 %. Naopak poklesla produkcia vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 12 %, vo výrobe výrobkov z gumy a plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 3,4 % a vo výrobe textilu, odevov, kože a kožených výrobkov o 14,7 %.

V priemere za prvé štyri mesiace tohto roka tak priemyselná produkcia na Slovensku vzrástla o 6,8 %. V tom v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 7,7 % a v priemyselnej výrobe o 6,9 %. Produkcia klesla v ťažbe a dobývaní oproti prvým štyrom mesiacom vlaňajška o 3,1 %. V priemyselnej výrobe najvýraznejšie rástla produkcia vo výrobe dopravných prostriedkov o 18,4 %, výrobe strojov a zariadení o 22,9 % a vo výrobe elektrických zariadení o 13,3 %. Produkcia klesla hlavne vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 9,8 %, výrobe výrobkov z gumy a plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 3,5 % a vo výrobe textilu, odevov, kože a kožených výrobkov o 15,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy