Japonská ekonomika vzrástla v 1. kvartáli viac, než naznačil odhad

Japonské hospodárstvo v 1. štvrťroku rástlo už druhý kvartál v rade a o niečo rýchlejšie, než naznačili predbežné údaje. Pomohli mu silnejšie kapitálové výdavky. Napätie vo svetovom obchode však aj naďalej brzdí celkový rast ekonomiky, ktorá je závislá od vývozu.
Zatiaľ čo obchodný spor medzi USA a Čínou sa zintenzívňuje a celosvetový dopyt slabne, domáci spotrebitelia sa zdráhajú míňať peniaze, čo zvyšuje tlak na tretiu najväčšiu svetovú ekonomiku.
Hrubý domáci produkt (HDP) Japonska sa v prvých troch mesiacoch 2019 zvýšil medziročne o 2,2 %. To je o niečo lepší výsledok ako jeho nárast o 2,1 %, ktorý signalizovali predbežné údaje.
V medzikvartálnom porovnaní stúpol výkon japonskej ekonomiky v období január – marec o 0,6 %, čo je tiež viac ako o 0,5 % pri predbežnom odhade.
Kapitálové výdavky sa zvýšili o 0,3 % v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom, kým podľa predbežných údajov mali poklesnúť o 0,3 %.
Súkromná spotreba, ktorá sa podieľa približne 60 % na HDP Japonska, sa v 1. štvrťroku znížila oproti predchádzajúcim trom mesiacom o 0,1 %. Tento údaj sa zhoduje s rýchlym odhadom.
Export v sledovanom období klesol o 2,4 % po náraste o 1,2 % v predchádzajúcom štvrťroku, ale dovoz sa znížil ešte viac, až o 4,6 %( po zvýšení o 3 % vo 4. kvartáli).
Ministerstvo financií minulý týždeň informovalo o tom, že firemné investície vzrástli v 1. kvartáli o 6,1 %.
Pokles exportu aj importu v prvých troch mesiacoch roka podčiarkuje rastúci tlak v hospodárstve v dôsledku napätia v obchode aj opatrnosti spotrebiteľov.
Japonsko plánuje zvýšiť v októbri daň z predaja na 10 % zo súčasných 8 %, aby zabránilo veľkému ekonomickému šoku. Objavili sa však špekulácie, že premiér Šinzó Abe môže tretíkrát odložiť zvýšenie daní, aby sa zabránilo ďalšiemu poklesu spotrebiteľských výdavkov.

Súvisiace články

Aktuálne správy