Priemyselná produkcia v Nemecku v apríli klesla viac, ako sa čakalo

Priemyselná produkcia v Nemecku v apríli klesla, prvýkrát od januára a to viac, ako ekonómovia očakávali. Ukázali to v piatok najnovšie údaje štatistického úradu Destatis, ktoré sú ďalším signálom o negatívnom vplyve globálnej neistoty a obchodných sporov na nemeckých výrobcov.
Konkrétne, výkon nemeckého priemyslu sa po očistení od sezónnych vplyvov v apríli znížil o 1,9 % oproti marcu, keď medzimesačne vzrástol o 0,5 %. Analytici pritom odhadovali, že klesne o 0,2 %.
V medziročnom porovnaní klesol výkon nemeckého priemyslu o 1,8 %, oveľa strmšie ako v marci, keď sa znížil o 0,9 %. Ekonómovia pritom očakávali jeho pokles o 0,4 %.
Najstrmší pokles produkcie zaznamenali firmy, ktoré vyrábajú kapitálové tovary, a to o 3,3 %. Výroba polotovarov sa znížila o 2,1 %, spotrebiteľských produktov o 0,8 % a energií o 1,1 %. Len produkcia stavebníctva mierne vzrástla, o 0,2 %.
Štatistický úrad ďalej uviedol, že priemyselná produkcia bez energií a stavebníctva v apríli oproti predchádzajúcemu mesiacu klesla o 2,5 %.
„To je hrozný začiatok 2. štvrťroka pre nemecký priemysel,“ povedal ekonóm ING Bank Carsten Brzeski. „Teraz je potrebný ešte silnejší domáci dopyt a oživenie v máji a júni, aby sa zabránilo návratu do recesie.“
Nemeckých výrobcov a proexportne orientovanú ekonomiku už zasiahol obchodný spor medzi USA a Čínou a vzájomné zavedenie ciel v oboch krajinách. Washington však uvažuje o clách aj na dovoz áut z Európy, čo by nemeckým firmám uštedrilo ďalšiu ranu.

Súvisiace články

Aktuálne správy