Slovenské ezdravie je lídrom elektronizácie zdravotníctva v regióne, tvrdí NCZI

Spomedzi krajín V4 sa podľa Národného centra zdravotníckych informácií v zavádzaní a rozvoji národných eHealth projektov urobil na Slovensku od spustenia ezdravia výrazný pokrok.

Slovensko je lídrom v zavádzaní elektronického zdravotníctva v stredoeurópskom priestore. Ako informovalo v tlačovej správe Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI), potvrdila to konferencia o elektronizácia zdravotníctva v krajinách V4, ktorú zorganizovalo Národné centrum zdravotníckych informácií v Bratislave.

Spomedzi krajín V4 sa podľa NCZI v zavádzaní a rozvoji národných eHealth projektov urobil na Slovensku od spustenia ezdravia v roku 2018 výrazný pokrok. „Hoci my na Slovensku občas nadávame na naše elektronické zdravotníctvo, slovenské ezdravie je v skupine európskych lídrov a kolegovia z okolitých krajín nás úprimne obdivujú, ako sa ho podarilo za posledné dva roky naštartovať,“ uviedla hlavná odborníčka rezortu zdravotníctva pre všeobecné lekárstvo Jana Bendová.

„V roku 2018 sme sprístupnili kľúčové funkcionality elektronického zdravotníctva pre lekárov aj pacientov. Najmä erecept a evyšetrenie si získali obľubu medzi laickou a odbornou verejnosťou,“ povedal generálny riaditeľ NCZI Peter Blaškovitš. Doteraz bolo na Slovensku predpísaných vyše 69 miliónov ereceptov a zapísaných vyše 21 miliónov záznamov z vyšetrení.

V Českej republike sa eHealth systémy budovali na úrovni jednotlivých krajov. Pod tlakom regiónu Vysočina prijali v ČR národnú stratégiu eHealth a začali realizovať jednotlivé súvisiace projekty, ktoré momentálne prebiehajú. Elektronické zdravotníctvo sa nasadzovalo regionálne aj v Poľsku, na národnej úrovni sa budú regionálne eHealth systémy prepájať. Maďarsko má štruktúru národného eHealth podľa NCZI veľmi podobnú Slovensku.

Ako uviedol na konferencii bývalý spolupredseda eHealth Network Clemens Auer z Rakúska, ich krajina po rokoch pilotných projektov rozhodla o zavedení elektronických receptov až teraz. Ako súčasť pilotnej fázy sa spustí v dvoch regiónoch od apríla 2020. S celoštátnym zavedením sa počíta do konca mája 2022.

Na konferencii sa okrem lídrov elektronizácie zdravotníctva z krajín V4 zúčastnili aj hostia z Fínska, Veľkej Británie a Portugalska.

Národné centrum zdravotníckych informácií je štátna príspevková organizácia, ktorej zriaďovateľom je Ministerstvo zdravotníctva SR. NCZI je subjekt zodpovedný za realizáciu informatizácie a elektronizácie zdravotníctva.

Súvisiace články

Aktuálne správy