Svetové ceny potravín v máji vzrástli piaty mesiac po sebe

Svetové ceny potravín v máji vzrástli už piaty mesiac po sebe, keďže zlé počasie zvýšilo ceny syrov a kukurice. Informovala o tom vo štvrtok Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO).
FAO tiež varovala, že prudký pokles očakávanej úrody kukurice v Spojených štátoch v roku 2019 v dôsledku záplav viedol k zníženiu predchádzajúcej prognózy svetovej produkcie obilnín.
Podľa údajov FAO index cien potravín, ktorý mapuje mesačné zmeny v cenách obilnín, olejnín, mliečnych výrobkov, mäsa a cukru, sa v máji zvýšil na 172,4 bodu z revidovaných 170,3 bodu v apríli (pôvodne 170,1 bodu). Májová hodnota indexu je najvyššia od júna minulého roka.
Index cien mlieka a mliečnych výrobkov FAO zároveň vyskočil v máji o 5,2 % oproti aprílu takmer na päťročné maximum. Motorom jeho rastu bolo zdraženie syrov na základe veľkého globálneho dopytu, keďže sucho v Oceánii obmedzuje exportné vyhliadky tohto regiónu.
Naopak, index cukru za mesiac klesol o 3,2 % a index cien zeleniny sa znížil o 1,1 %.
FAO vo svojej druhej prognóze na rok 2019 predpovedala svetovú produkciu obilnín na úrovni 2,685 miliardy ton. To je menej ako 2,722 miliardy ton pri predchádzajúcom odhade, ale stále o 1,2 % viac ako v roku 2018.
„Medziročný nárast celosvetovej produkcie obilnín odráža zvýšenie produkcie pšenice a jačmeňa, zatiaľ čo globálna produkcia ryže pravdepodobne zostane blízko minuloročnej rekordnej úrovne,“ uviedla FAO.
Celosvetová produkcia kukurice však klesá, pričom sa očakáva, že jej produkcia v USA sa zníži o 10 % oproti predchádzajúcemu roku v dôsledku menšej výsadby a nepriaznivých poveternostných podmienok.
Agentúra OSN tiež uviedla, že nové odhady produkcie a spotreby naznačujú, že svetové zásoby obilnín by mohli v novej sezóne klesnúť až o 3 % na štvorročné minimum 830 miliónov ton.

Súvisiace články

Aktuálne správy