Slovenské hospodárstvo posilnilo výraznejšie ako priemer EÚ

Ekonomika celej Európskej únie v prvom štvrťroku medzikvartálne vzrástla o 0,5 %, slovenské hospodárstvo sa zväčšilo o 0,9 %.

Ekonomika eurozóny podľa sezónne upravených údajov v prvom štvrťroku medzikvartálne vzrástla o 0,4 percenta a v rámci celej Európskej únie sa zväčšila o 0,5 percenta. Slovenský hrubý domáci produkt (HDP) posilnil výraznejšie v porovnaní s celou eurozónou aj Európskou úniou, a to o 0,9 percenta. Vyplýva to z odhadu štatistického úradu EÚ, ktorý o tom informoval vo štvrtok.

Medziročný rast slovenského hospodárstva v prvom kvartáli bol tiež rýchlejší ako rast v celej eurozóne aj v Európskej únii. Slovenská ekonomika podľa odhadu Eurostatu medziročne posilnila o 3,8 percenta. Sezónne upravený medziročný rast ekonomiky celej eurozóny bol na úrovni 1,2 percenta a hospodárstvo celej EÚ sa medziročne zväčšilo o 1,5 percenta.

V rámci členských krajín EÚ, z ktorých boli údaje k dispozícii, počas januára až marca medzikvartálne najviac vzrástla ekonomika Chorvátska (1,8 %) a Maďarska a Poľska (zhodne 1,5 %). Oslabenie hospodárstva nastalo iba v Lotyšsku, a to o 0,1 percenta.

Výdavky na konečnú spotrebu domácností v eurozóne aj v celej EÚ v prvom štvrťroku medzikvartálne stúpli zhodne o 0,5 percenta. Hrubá tvorba fixného kapitálu v eurozóne vzrástla o 1,1 percenta a v celej EÚ o 1,3 percenta. Export eurozóny sa zväčšil o 0,6 percenta a vývoz z celej EÚ o 0,5 percenta. Import do eurozóny posilnil o 0,4 percenta a do celej EÚ o 1,2 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy