Zelená krádež: Aj Warren Buffett dal preniaze do Ponziho schémy

, BI;Bloomberg Foto: SITA/AP;DCsolar

Luxusné autá, súkromné ​​lietadlá a hromady hotovosti. Warren Buffett neúmyselne financoval okázalé výdavky obvinených z podvodu vo výške 800 miliónov dolárov. Informuje agentúra Bloomberg.

Buffettov konglomerát Berkshire Hathaway investoval 340 miliónov dolárov do DC Solar. Majitelia DC Solar, Jeff Carpoff a Paulette Carpoff dali údajne milióny za luxusné autá, súkromné lietadlá, diamantové šperky. "Akékoľvek tvrdenie, že šlo o Ponziho schému alebo niečo nezákonné v súvislosti s prevádzkou firmy je neopodstatnené," povedal právnik Carpoffovcov.

Schéma údajne zahŕňala predaj mobilných solárnych generátorov pre najmenej tucet investorov, vrátane poisťovacieho giganta Progressive a niekoľkých regionálnych bánk, píše Bloomberg. Investori zvyčajne zaplatili 45 000 USD z ceny 150 000 USD za generátor,čo je maximálna suma na získanie daňovej úľavy, ktorú si následne uplatnili. Bolo im povedané, že spoločnosť by im potom prenajala zariadenie, tako ako to napríklad robia aj telekomunikačné spoločnosti. Peniazmi z prenájmu by splatili zvyšok do výšky 150 000 dolárov, čím by sa investorovi vyplatil okamžitý zisk.

Vyšetrovatelia však zistili, že peniaze iných investorov tvorili viac ako 90 % finančných prostriedkov vykazovaných ako príjmy z prenájmu. "Nájmy sa zdajú byť legitímne, aj keď v skutočnosti lízing zariadení generoval len malý príjem a skorí investori boli vyplácaní z fondov, ktoré poskytli noví investori," píše sa v súdnom spise. Spoločnosť DC Solar nemala podľa agentúry Bloomberg toľko generátorov, ako tvrdila. Spoločnosť a jej dodávatelia zostavili niečo medzi 3 až 5 000 generátormi pred rokom, čo je oveľa menej ako 12 000 zariadení v prevádzke. Prehnaný počet generátorov sa maskoval tým, že zamestnanci osadili GPS zariadenia v rôznych miestach, kde ani neboli žiadne generátory, píše Bloomberg.

Súdne spisy odhalili, že Carpoffovci mali nadmerné výdavky, okrem iného sa na zozname objavil Dodge Challenger SRT Demon za 105 682 dolárov, Ford Mustang GT 500 z roku 1967 za 192 550 USD, nákup profesionálnejo baseballového tímu Martinez Clippers za neznámu cenu, NetJets, ktorý predáva súkromné lietadlá, 19 miliónov dolárov či diamantové šperky a hodinky Cartier za 500 000 dolárov. Okrem toho, keď federálni vyšetrovatelia v decembri urobili razia v dome, zaistili takmer 19 000 dolárov nachádzajúcich sa v peňaženke, približne 9 200 USD v pracovnej taške, približne 8 650 USD v jednom z vozidiel a viac ako 40 000 USD v spálni. Na centrále spoločnosti DC Solar našli v kancelárii takmer 1,7 milióna dolárov, takmer 151 000 dolárov v inom trezore a viac ako 17 000 dolárov v hotovosti ukrytých pod stolom a na iných miestach.

Jeff Carpoff často vytiahol až 2000 dolárov v hotovosti na schôdzach zamestnancov, ktorých vyzval aby si tipli sumu, ktorú držal. Peniaze daroval tomu, kto urobil najlepší odhad plus mínus 50 dolárov, tvrdí Bloomberg odvolávajúc sa na ľudí oboznámených s touto záležitosťou.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy