Rast objednávok na nové priemyselné výrobky z Nemecka sa v apríli spomalil

Objednávky na nové priemyselné výrobky z Nemecka v apríli opäť vzrástli, ale menej ako v predchádzajúcom mesiaci. Dôvodom bol najmä domáci dopyt. Motorom ich rastu boli najmä objednávky z krajín mimo eurozóny. Oznámil to vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.
Podľa údajov Destatisu sa objednávky na produkty nemeckých tovární v apríli zvýšili o 0,3 % oproti marcu, keď po revízii stúpli medzimesačne o 0,8 %. Napriek tomu je aprílový výsledok lepší ako nárast objednávok o 0,2 %, ktorý očakávali ekonómovia.
Štatistiky ukázali, že domáce objednávky klesli o 0,8 %. Zahraničné objednávky však vzrástli o 1,1 %, pričom nové objednávky z eurozóny sa znížili o 5,8 %, ale z ostatných krajín stúpli o 5,7 %.
V medziročnom porovnaní klesli nové objednávky v nemeckom priemysle v apríli o 5,3 % po marcovom znížení o 5,9 %. Ekonómovia v apríli predpovedali pokles objednávok o 5,9 %.
Z ďalších údajov Destatisu vyplýva, že v apríli sa medzimesačne znížil obrat nemeckých tovární o 0,6 %, čo kontrastuje s jeho marcovým nárastom o 0,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy