Euro nenašlo v stredu jasné smerovanie, popoludní sa predávalo po 1,1260 USD

Kurz spoločnej európskej meny nenašiel uprostred týždňa jasné smerovanie. Euro sa neskoro popoludní predávalo po 1,1260 USD, teda približne pri rovnakom kurze ako ráno.
Európska centrálna banka (ECB) stanovila v stredu referenčný kurz na 1,1257 (v utorok: 1,1244) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8883 (0,8894) eura.
Zmiešané správy z ekonomiky USA popoludní spôsobili kolísanie kurzu eura voči doláru. Najprv mala negatívny vplyv na dolár správa o vývoji na trhu práce, ktorá ukázala, že tvorba pracovných miest v súkromnom sektore v USA sa v máji takmer zastavila. V máji vzniklo najmenej nových pracovných miest od marca 2010. Kurz spoločnej európskej meny následne vzrástol a dostal sa nad hranicu 1,13 USD/EUR. Neskôr však euro prišlo o svoje zisky, keď dolár podporili nečakane pozitívne čísla zo sektora služieb.
Dolár však oslabil voči väčšine ostatných dôležitých mien. Na finančných trhoch sa čoraz viac špekuluje o tom, že v USA klesnú úrokové sadzby. Šéf americkej centrálnej banky (Fed) Jerome Powell v utorok (4. 6.) nevylúčil zníženie sadzieb, dôvodom sú riziká ohrozujúce rast ekonomiky. Na finančných trhoch sa už špekuluje, že by sadzby mohli v tomto roku klesnúť až trikrát.

Súvisiace články

Aktuálne správy