Predaje áut vo Veľkej Británii opäť klesli, odvetvie sa obáva tvrdého brexitu

Podľa údajov britského združenie výrobcov a obchodníkov s automobilmi sa v máji predalo v krajine 183 724 vozidiel, čo znamená medzimesačný pokles o 4,6 %.

Automobilový trh vo Veľkej Británii minulý mesiac opäť klesol. Podľa údajov, ktoré zverejnilo v stredu tamojšie Združenie výrobcov a obchodníkov s automobilmi (SMMT), sa v máji predalo v krajine 183 724 vozidiel, čo znamená medzimesačný pokles o 4,6 %. Slabší dopyt je odrazom „ekonomickej a politickej nestability“ súvisiacej s pripravovaným vystúpením krajiny z EÚ, tvrdí SMMT.

Britský automobilový trh patrí medzi odvetvia, ktorým spôsobuje neistota súvisiaca s odchodom z EÚ najväčšie starosti. V prípade tzv. tvrdého brexitu, teda vystúpenia z únie bez dohody o úprave budúcich vzťahov, hrozí, že autá dovážané z iných krajín únie budú podliehať 10-percentnému clu. V súčasnosti je obchodná výmena v rámci spoločného trhu EÚ oslobodená od ciel.

Veľká Británia mala úniu pôvodne opustiť k 30. marcu 2019. Dohodu, ktorú s únijnými lídrami vyrokovala premiérka Theresa Mayová, ale britskí zákonodarcovia odmietli. Londýn a Brusel sa tak dohodli na posunutí termínu pre brexit do 31. októbra.

Súvisiace články

Aktuálne správy