Nižšia ziskovosť slovenských bánk v regionálnom porovnaní môže vplývať na investície materských firiem

Každý akcionár podľa vyjadrení analytikov Tatra banky premýšľa, kde investície prinesú najvyšší výnos.

Aj keď Národná banka Slovenska hodnotí ziskovosť bánk na Slovensku ako primeranú a vyššiu, ako je priemer krajín EÚ, dôležitá je však podľa analytikov Tatra banky konkurencieschopnosť slovenských bánk v regionálnom porovnaní. Akcionári a investori totiž neporovnávajú slovenské banky s nemeckými a francúzskymi, ale s českými a poľskými. Ziskovosť českých a slovenských bánk sa výraznejšie líši, už len tým, že Slovensko patrí do eurozóny. Nižšia ziskovosť slovenských bánk v porovnaní s okolitými krajinami môže mať vplyv na budúce investície materských firiem v regióne.

Slovenské banky patria do bankových skupín, ktoré pôsobia vo viacerých krajinách strednej a východnej Európy. „Ako každý akcionár, aj oni rozmýšľajú, kde investície prinesú najvyšší výnos. Ak budú slovenské baky menej ziskové v porovnaní so svojimi susedmi v strednej a východnej Európe, investície pôjdu k susedom a nie k nám,“ konštatujú analytici Tatra banky vo svojom mesačníku. Investíciami nemyslia iba rozvojové projekty do budúcnosti, ale aj celkovú výšku kapitálu, ktorý sú akcionári v krajine ochotní ponechať nad rámec minimálnych kapitálových požiadaviek. Menšia rezerva znamená aj menší priestor pre rast úverov klientov s rizikom nárastu sadzieb a zníženej dostupnosti úverov.

„Kým v porovnaní s ostatnými eurovými krajinami je ziskovosť slovenského bankového sektora výborná, pri porovnaní so susedmi z Česka výrazne zaostávame,“ konštatujú analytici Tatra banky. Výrazným prínosom pre zisk českých bánk je česká koruna a príjmy z kurzových obchodov. „Pod slovom výrazný myslíme skutočne veľký,“ dodali analytici.

Pozitívom pre slovenských klientov podľa analýzy je, že vďaka členstvu v eurozóne majú oproti Českej republike nižšie úroky na hypotékach a spotrebných úveroch. Negatívom je, že majú rovnako nižšie úroky na vkladoch. Kým v roku 2013 boli úroky na slovenských hypotékach o vyše jeden percentuálny bod vyššie ako na českých, v súčasnosti je to už naopak. České úroky na hypotékach už majú svoje dno za sebou.

Súvisiace články

Aktuálne správy