Keď sa takto obchoduje s ropou a zlatom, spravidla je to čierny scenár pre trh

, marketwatch Foto: getty images

Ceny ropy klesajú v súvislosti s obavami zo spomalenia globálneho rastu, zmiernenie dopytu po surovine a potenciálu zavádzania obchodných ciel. Zlato naopak posilňuje. Rovnaké faktory, ktoré vyvíjajú tlak na ropu, priviedli zlato k víťazstvu. Úrovni, ktorá nebola zaznamenaná viac ako rok.

Súčasná kombinácia rastu zlata a poklesu ropy je zriedkavá, pokiaľ ide o rozsah divergencie. Ale ak sa pozrieme do histórie, vždy mala určité nepríjemné následky pre širší trh. „Len trikrát v histórii drahé kovy prudko rástli, zatiaľ čo ropa prudko klesla. Všetky tri prípady sa udiali počas vážnych medvedích trhov a recesií,“ uviedol tento týždeň na Twitteri Tavi Costa z Crescat Capital podľa ktorého súčasné nastavenie makier vyzerá ako začiatok výpredaja vo štvrtom štvrťroku 2018.

"Zvýšenie pomeru ceny zlata k rope, prepad cien medi, rozširujúce sa korporátne spready a dianie na úverových trhoch naznačujú príchod recesie. Holubičie komentáre Fedu sa dajú rovnako pridať do tohto zoznamu. Zníženie sadzieb v neskorej fáze hospodárskeho cyklu nebolo nikdy býčím znamením. Opätovne to potvrdzuje mnohé medvedie makro signály, na ktoré sme poukazovali. Ekonomické podmienky sa všade oslabujú v súvislosti s bublinami aktív,“ dodal Costa.

Costov Crescat capital má za sebou fantastický rok. Vlani dokázal využiť decembrový pokles a premeniť ho vo svoj 41-percentný zisk v rámci svojho vlajkového fondu. Rok 2019 už bol pre Crescat Capital ťažší, hlavne keď sa trh s akciami odrazil na začiatku roka. Riaditeľ pre investície Kevin Smith, ktorý dohliada na 48 miliónov dolárov, je presvedčený, že akcie začnú padať. "Akciový trh je náchylný k záchvatom býčieho sentimentu," povedal nedávno pre MarketWatch. „Existuje špekulatívna sila, ktorá je typická pre trhy v neskorom cykle. Dnes je to ochota vyhýbať sa zhoršujúcim sa ekonomickým údajom a zatiaľ neexistujúcej obchodnej dohode s Čínou. Príliš veľa ľudí chce natiahnuť  toto momentum o niečo dlhšie. Neodradia ich argumenty ohľadom nadmerných ocenení.“

Súvisiace články

Aktuálne správy