V Tornali chcú vybudovať prevádzku na spracovanie mäsa

Nové pracovné príležitosti majú vzniknúť v bitúnku a následne aj v hale na spracovanie mäsa, a v predajni.

Vyšlo aj v REG

BANSKÁ BYSTRICA 4. júna (SITA) – V okrese Revúca v mestskej časti Tornaľa – Behynce chce firma White agro, s.r.o. z Tatranskej Lomnice vybudovať novú prevádzku na spracovanie mäsa, ktoré bude získavať z vybraných chovov. Prvým krokom je zaobstaranie kontajnerového bitúnku na porážanie malých domácich zvierat s predpokladanými nákladmi viac ako 81-tisíc eur. Vyplýva to z investičného zámeru, ktorý spoločnosť predložila na posúdenie vplyvov na životné prostredie (EIA). Prevádzka má vytvoriť aj nové pracovné možnosti, čo bude prínosom pre okres Revúca, ktorý patrí k menej rozvinutým okresom s vysokou mierou nezamestnanosti.

Nové pracovné príležitosti vzniknú priamo v prevádzke bitúnku a následne v hale na spracovanie mäsa a v predajni čerstvého mäsa. Hydinu a drobné domáce zvieratá chce spoločnosť vykupovať od súkromných chovateľov a z vybraných zariadení, čím tiež podľa zámeru podporí zamestnanosť v regióne. „Predajom produktov živočíšneho pôvodu regionálnym spotrebiteľom sa podporí získanie vysokohodnotných a čerstvých produktov domáceho slovenského pôvodu za prijateľné ceny,“ uvádza sa v zámere firmy z Vysokých Tatier.

Technologické zariadenie má slúžiť na porážanie kurčiat, moriek, prepelíc, husí, kačiek, zajacov a králikov a následné spracovanie mäsa. Na bitúnok bude funkčne a priestorovo napojená prevádzka s rozrábkou mäsa. Predpokladaná kapacita bitúnku je do jednej tony živej váhy za deň, čomu zodpovedá navrhované spracovanie 30 kusov hydiny a králikov za hodinu, pričom maximálna ročná kapacita je 240 ton. V jestvujúcom hospodárskom areáli plánuje investor vybudovať aj predajňu s mäsovými výrobkami.

Súvisiace články

Aktuálne správy