Kongres USA prešetrí hospodársku súťaž v digitálnom odvetví

Výbor Kongresu neuviedol mená firiem, ale prešetrovať bude malý počet neregulovaných platforiem s mimoriadnou silou v online obchode či komunikáciách.

Prešetrovanie stavu hospodárskej súťaže v digitálnom odvetví otvára výbor pre legislatívu Snemovne reprezentantov Kongresu USA. Výbor o tom informoval vo vyhlásení v čase, keď sa objavili správy o možnom protimonopolnom vyšetrovaní amerických technologických spoločností, ale neuviedol mená nijakých firiem. Vyhlásenie poukázalo na malý počet dominantných a neregulovaných platforiem s mimoriadnou silou v oblasti online obchodu, komunikácií a informácií.

Panel sľubuje rozsiahle preskúmanie trhovej sily, ktorú majú technologické giganty, pričom Kongres USA sa touto problematikou zaoberá prvýkrát. Prešetrovaním sa okrem iného preskúma, či technologické spoločnosti využívajú praktiky zamerané proti hospodárskej súťaži.

Prešetrovanie prichádza len niekoľko dní po správach o tom, že americké ministerstvo spravodlivosti pripravuje vyšetrovanie firmy Google pre obavy z nedodržiavania hospodárskej súťaže. Okrem toho denník Wall Street Journal s odvolaním sa na nemenované zdroje v pondelok uviedol, že americká Federálna komisia pre obchod si zabezpečila právo začať potenciálne prešetrovanie, či firma Facebook neuplatňuje „nezákonné monopolistické správanie“.

Súvisiace články

Aktuálne správy