Ktorá krajina je ekonomickou veľmocou?

, PEW;QZ Foto: SITA/AP

Záleží na tom, koho sa pýtate. V prieskume Pew Research Center sa ukázalo, že názory sa líšia podľa regiónov.

Vlády USA a Číny zatiaľ v obchodnom spore spoločnú reč nenašli. Skôr naopak, zvyšovanie ciel a či zákaz výrobkov čínskej technologickej spoločnosti Huawei patria k ostatným útokom v dlhej sérii odvetných opatrení.

Ktorá krajina je vedúcou ekonomickou veľmocou sveta? Podľa ankety Pew sa ľudia v Nemecku, Kanade a Austrálii zhodli na tom, že je to Čína, ktorá aj bola a naďalej bude mať najväčšiu ekonomickú moc vo svete. Aj v Južnej Afrike, Keni a Nigérii sa postupne mení pohľad na Čínu. V posledných rokoch čínska vláda a čínske spoločnosti vynaložili miliardy na vybudovanie infraštruktúry na africkom kontinente. Aj americkí spojenci, ako napríklad Japonsko a Južná Kórea, Čínu stále považujú za hlavného ekonomického lídra. Briti a Francúzi to vidia nerozhodne, USA a Čínu dávajú na rovnakú úroveň.

Zaujímavosťou prieskumu je, že aj Američania a Rusi sa v niečom zhodnú. A síce, že USA a Čína v súčasnosti klesajú ako svetoví ekonomickí lídri číslo jeden. Ale pravdou je, že v prieskume dali respondentov  vybrať  len zo štyroch možností. Čína, USA, Japonsko a EÚ.

A ako to vnímajú ľudia v Číne? Ich aktuálne názory v prieskume zahrnuté nie sú. Kým medzi rokmi 2008 a 2017 dávali na prvé miesto USA, ako ekonomickú svetovú moc, po roku 2017 už čínske zákony takmer znemožnili podobné prieskumy.

Súvisiace články

Aktuálne správy