Morgan Stanley: Ak Trump vyhrotí obchodnú vojnu, celý svet zasiahne recesia

, CNBC;BI;bloomberg;ČTK Foto: SITA/AP

Investori prehliadajú hrozbu, ktorú predstavuje obchodná vojna medzi Spojenými štátmi a Čínou, ktorá by mohla stiahnuť globálnu ekonomiku do recesie za necelý rok.

Americký prezident Donald Trump minulý mesiac zvýšil clo na čínsky tovar v hodnote 200 miliárd dolárov z 10 % na 25 %. USA sa zároveň vyhrážali, že uložia clá na zostávajúcich čínskych dovoz vo výške 300 miliárd USD.

 „Investori sú vo všeobecnosti toho názoru, že obchodný spor by sa mohol predĺžiť na dlhší čas, ale zdá sa, že prehliadajú jeho potenciálny vplyv na globálny výhľad na makroekonomické scenáre,“ napísal Chetan Ahya, hlavný ekonóm investičnej banky. Poznamenal, že dohoda v obchodnej vojne v súčasnosti „je veľmi neistá“, varoval, že ak by USA pokračovali so zavedením 25 % cla aj na ostatný zostávajúci čínsky dovoz, „mohli by sme skončiť v recesii do troch štvrťrokov“.

Najmä investori v plnej miere nehodnotia vplyv znížených kapitálových výdavkov, ktoré by podľa banky mohli znížiť globálny dopyt. Hospodárske spomalenie na začiatku roka 2020 by mohlo ohroziť volebné šance Trumpa, ktorý sľuboval zvyšovanie rastu a znižovanie nezamestnanosti. Amerických  voličov čaká hlasovanie v novembri budúceho roka.

Aj keď politici pravdepodobne robia všetko preto, aby zastavili následky obchodnej vojny, „vzhľadom na zvyčajné oneskorenie, než politické opatrenia ovplyvnia reálnu ekonomickú aktivitu, zdá sa, že prepad globálneho rastu je nevyhnutný,“ tvrdí Ahya.

Rozhovory medzi USA a Čínou sú na mŕtvom bode. V nedeľu čínska vláda vydala bielu knihu, v ktorej obvinila USA, že začali obchodnú vojnu a že sú nespoľahlivým partnerom na rokovania. Dokument varoval, že spor bude mať globálne dôsledky. Deň predtým čínska tlačová agentúra Xinhua informovala, že štátne orgány vyšetrujú americký gigant FedEx. Táto správa nasledovala po tom, čo Trumpova administratíva zabránila čínskemu telekomunikačnému gigantovi Huawei v rokovaniach s americkými dodávateľmi.

Trhy reagujú na obchodnú neistotu poklesom, index S&P 500 minulý mesiac odpísal viac ako 6 % a Dow v piatok strácal šiesty týždeň za sebou, najdlhší časový úsek za osem rokov. Na akcie mali dopad vyhlásenia Trumpa, že USA zavedú clá na Mexiko, ak neprijme opatrenia pre zabránenie nezákonného prisťahovalectva do USA. Tento Trumpov tweet zo štvrtka večera poslala hlavné americké indexy v piatok smerom dole o viac ako 1 %.

V súčasnej situácii veľa závisí na tom, či Trump a čínsky prezident Si Ťin-pching, alebo ich zástupcovia, budú schopní dopracovať sa k nejakej dohode počas samitu G-20 svetových lídrov v Japonsku koncom tohto mesiaca. Dnes ešte nie je jasné, či sa dvaja lídri stretnú osobne, počas tlačovej konferencie v nedeľu čínsky viceprezident pre obchod Wang Shouwen odmietol potvrdiť, či sa takéto  stretnutie uskutoční. Podľa neho USA nesú zodpovednosť za kolaps obchodných rozhovorov. "Sme ochotní prijať kooperatívny prístup, aby sme našli riešenie," povedal Wang podľa správy Wall Street Journal. „Počas rokovaní Čína prekonala mnohé ťažkosti a predložila pragmatické riešenia. Avšak Spojené štáty sa správajú tak, že ak im ponúknete prst, chcú celú ruku,“ dodal  Wang podľa agentúry AP.

Americká investičná banka Goldman Sachs znížila odhad rastu americkej ekonomiky na tento štvrťrok na 1,1 percenta, zatiaľ čo ešte asi pred týždňom počítala s rastom 1,3 percenta. V prvom štvrťroku rástol hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov podľa predbežných údajov tempom 3,1 percenta.

Dôvodom zníženia odhadu je podľa analytikov obchodná vojna, konflikt s Čínou a Mexikom. Jej analytici podľa agentúry Reuters považujú za pravdepodobnejšie, že americká centrálna banka (Fed) bude musieť kvôli tomu znížiť svoju základnú úrokovú sadzbu.

Pravdepodobnosť, že tento rok budú v USA zavedená clá na dovážané automobily sa podľa Goldman Sachs zvýšila na 40 percent. Začiatkom roka ju jej analytici ešte hodnotili ako 25-percentnú. Analytici tiež uvádzajú, že sa rétorika čínskych predstaviteľov zintenzívňuje, čo podľa nich zvyšuje pravdepodobnosť, že konflikt sa medzi oboma krajinami ešte vyostrí.

Súvisiace články

Aktuálne správy