Prezident USA myslí clá na dovoz z Mexika „smrteľne vážne“

Mexická ministerka hospodárstva Graciela Márquezová bude rokovať s americkým ministrom obchodu Wilburom Rossom.

Americký prezident Donald Trump myslí clá na dovoz z Mexika „smrteľne vážne“. Povedal to úradujúci šéf kancelárie Bieleho domu Mick Mulvaney, ale pripustil, že neboli stanovené konkrétne ukazovatele, podľa ktorých by sa hodnotilo, či Mexiko brzdí prúd migrantov dostatočne na uspokojenie americkej vlády. „Nie je určený konkrétny cieľ, nie je konkrétne percento, ale veci sa musia zlepšiť,“ povedal v nedeľu Mulvaney pre televíziu Fox.

V pondelok začnú vo Washingtone rokovať poprední predstavitelia oboch krajín. Mexická ministerka hospodárstva Graciela Márquezová plánuje rokovanie s americkým ministrom obchodu Wilburom Rossom a o dva dni neskôr sa stretnú delegácie vedené ministrom zahraničia USA Mikeom Pompeom a šéfom mexickej diplomacie Marcelom Ebrardom.

Americký prezident minulý týždeň vyhlásil, že od 10. júna uvalí 5-percentné clá na mexický tovar s cieľom tlačiť na vládu krajiny, aby bránila migrantom zo Strednej Ameriky pri prechode hraníc do USA. Trump uviedol, že dovozné clá sa zvýšia každý mesiac o päť percent a v októbri dosiahnu až úroveň 25 percent.

Súvisiace články

Aktuálne správy