D. Trump na Twitteri obhajoval svoju colnú politiku voči Číne a Mexiku

Americký prezident Donald Trump bránil svoju colnú politiku proti Číne a Mexiku, ktorá sa za spornú pokladá aj v samotných Spojených štátoch. V sobotu (1. 6.) na Twitteri napísal, že čínska vláda musí platiť subvencie, aby udržala tok tovarov, a devalvovať svoju menu.
Čínske firmy sa budú musieť presťahovať do USA, aby sa vyhli plateniu cla vo výške 25 %. „To isté budú musieť urobiť aj mexické firmy, keď clo dosiahne vyššiu úroveň,“ povedal prezident. Dodal, že oberajú mnoho amerických firiem o pracovné miesta, čo dovolili „hlúpi politici“. A pracovné miesta sa budú musieť vrátiť do Spojených štátov.
Mexiko sa podľa Trumpových slov môže vyhnúť clám, keď zastaví súčasný stav, keď miliónom ľudí umožňuje, aby prechádzali cez územie krajiny a podnikali inváziu do USA. „Pritom sa mlčí o tom, že sa umožňuje preprava drog a obchod s ľuďmi,“ dodal prezident.
„Sú skutočne drogoví baróni, mafiánske bandy a kojoti, ktorí ovládajú Mexiko?“ položil si otázku Trump. Onedlho to podľa neho zistíme. Prezident predpokladá, že v blízkom čase dôjde s Mexikom k rozhovorom o clách, a to ešte pred 10. júnom, keď by malo začať platiť jeho rozhodnutie o zavedení cla. Na úvod je stanovené na 5 %. Pokiaľ mexická vláda neprijme nijaké opatrenie proti invázii Juhoameričanov, začne sa postupne dvíhať.

Súvisiace články

Aktuálne správy