Náhrada pri použití vlastného auta pri pracovnej ceste sa po vyše 10 rokoch zvýši

Od začiatku budúceho mesiaca sa mierne zvyšuje náhrada za používanie cestných motorových vozidiel pri pracovných cestách.

Zamestnanec, ktorý pri pracovnej ceste použije vlastné auto, bude mať od od 1. júna nárok na vyššiu finančnú náhradu od svojho zamestnávateľa. Od začiatku budúceho mesiaca sa totiž po vyše desiatich rokoch mierne zvyšuje náhrada za používanie cestných motorových vozidiel pri pracovných cestách. Pri využití vlastného auta pôjde o nárast o jeden cent na 0,193 eura za každý kilometer jazdy.

Pri jednostopových vozidlách, teda pri motocykloch a pri trojkolkách pôjde o zvýšenie o tri desatiny centa, teda z 0,050 eura na 0,053 eura za kilometer jazdy. Vyplýva to z opatrenia rezortu práce a sociálnych vecí, ktoré nadobudne účinnosť od 1. júna tohto roka.

Ak zamestnanec pôjde na pracovnú cestu z Bratislavy do Popradu vlastným autom, najazdí celkovo 750 kilometrov. Do konca mája tohto roka má pri sadzbe 0,183 eura za kilometer nárok na finančnú náhradu od zamestnávateľa v sume 137,25 eura. Keďže sa od 1. júna sadzba za jeden prejazdený kilometer zvýši na 0,193 eura, od zamestnávateľa dostane náhradu v sume 144,75 eura, teda o 7,50 eura viac.

Náhrady za použitie vlastného vozidla pri pracovnej ceste rezort práce a sociálnych vecí zvýšil vzhľadom na nárast cien položiek spojených s prevádzkou motorových vozidiel. "V zmysle mechanizmu zvyšovania súm základnej náhrady, ktorý je ustanovený v zákone o cestovných náhradách, bola splnená podmienka na ich zvýšenie," skonštatovalo ministerstvo práce.

V januári tohto roka totiž mesačný kumulovaný index cien položiek spojených s prevádzkou motorových vozidiel dosiahol 105,4 %, čo predstavuje oproti základni zvýšenie o 5,4 percentuálneho bodu. Najväčšie percentuálne zvýšenie cien položiek spojených s prevádzkou motorových vozidiel bolo v položke autoplášť, práca automechanika, povinné zmluvné poistenie motorového vozidla a havarijné poistenie motorového vozidla.

Ak sa zamestnanec písomne dohodne so zamestnávateľom, že pri pracovnej ceste použije vlastné motorové vozidlo, má nárok na náhradu za každý kilometer jazdy vlastným vozidlom, ako aj náhradu za spotrebované pohonné látky.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy