Americké hospodárstvo v prvom kvartáli posilnilo o 3,1 percenta

Ekonómovia prognózujú, že v druhom kvartáli sa americké hospodárstvo zväčší o menej ako o 2 %.

Americká ekonomika v prvom kvartáli tohto roka posilnila o 3,1 percenta. Informovalo tom ministerstvo obchodu USA, ktoré tak revidovalo mierne nadol predošlý odhad, podľa ktorého hospodárstvo krajiny v prvých troch mesiacoch roka vzrástlo o 3,2 percenta. Rast hrubého domáceho produktu sa napriek tomu výrazne zrýchlil z úrovne 2,2 percenta v záverečnom štvrťroku vlaňajška.

Ekonómovia prognózujú, že v druhom kvartáli americké hospodárstvo posilní o menej ako o 2 percentá a za celý tento rok o 2,3 percenta. Vlani ekonomika USA dosiahla rast na úrovni 2,9 percenta, čo bol jej najlepší výkon od roku 2015. Analytici sú ale presvedčení, že podstatná časť minuloročného rastu vyplývala zo stimulu v podobe redukcie daní o 1,5 bil. USD, ktorú USA schválili v roku 2017.

Časť ekonómov sa obáva, že rast amerického hospodárstva by sa mohol spomaliť ešte viac, ak sa nevyrieši obchodné napätie medzi USA a Čínou. Mark Zandi, hlavný ekonóm Moody’s Analytics, verí, že rast hrubého domáceho produktu (HDP) USA sa v tomto roku spomalí na 2,3 percenta, ale táto predikcia je založená na dosiahnutí obchodného prímeria medzi dvomi najväčšími ekonomikami sveta. „Ak sa obchodná vojna bude stupňovať, rast HDP za tento rok klesne pod 2 percentá a nezamestnanosť začne stúpať,“ uviedol Zandi. „Riziko recesie bude veľmi vysoké,“ dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy