Portugalsko sa stáva prvou krajinou eurozóny, ktorá vydáva dlh na čínskom trhu

, CNBC Foto: SITA/AP

Minister financií Portugalska Mario Centeno považuje emisiu za pozitívny krok v riadení zahraničného dlhu Portugalska v strednodobom horizonte.

Známe ako „Panda“ dlhopisy, ide o dlhy denominované v juanoch emitované zahraničným emitentom. Portugalsko oznámilo minulý týždeň svoj zámer predať dlhopisy so splatnosťou tri roky v objeme 2 miliardy jüanov. Tieto Panda dlhopisy nebudú prvými v Európskej únii, už v roku 2016 podobne Poľsko vydalo vládne dlhopisy na čínskom trhu a v roku 2018 tak urobilo Maďarsko.

Tento predaj umožní Portugalsku rozšíriť svoju základňu pre investorov. Portugalsko je jednou z európskych krajín s najvyššou úrovňou čínskych investícií. Krajinu musela požiadať o medzinárodnú ekonomickú pomoc v rokoch 2011 až 2014, v čase krízy štátneho dlhu v eurozóne. Odvtedy sa portugalská ekonomika vrátila k pozitívnym hodnotám rastu a agentúry pre úverové ratingy sú tiež optimistickejšie. Minulý týždeň Fitch aktualizoval svoj výhľad na Portugalsko zo „stabilného“ na „pozitívny“, čím sa otvorili dvere k aktualizácii ratingov behom tohto roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy