Produkcia áut v Británii v apríli klesla o takmer polovicu

Dôvodom zníženia výroby boli odstávky, ktorých cieľom bolo zvládnutie brexitu, pôvodne stanoveného na 29. marca.

Produkcia áut vo Veľkej Británii v apríli klesla o takmer polovicu pre odstávky vo výrobe, ktorých cieľom malo byť zvládnutie brexitu pôvodne stanoveného na 29. marca. Hoci sa brexit odložil, produkcia áut sa v krajine podľa údajov britského Združenia výrobcov a predajcov motorových vozidiel (SMMT) prepadla o 44,5 percenta. Združenie uviedlo, že v apríli sa v Británii vyrobilo iba 70 971 vozidiel, čo bolo o 56 999 menej ako v rovnakom mesiaci pred rokom. Informoval o tom portál bbc.com.

Britské automobilky na apríl presunuli odstávky, ktoré zvyčajne robia počas letných dovoleniek. SMMT však uviedlo, že zatvorenie závodov bolo súčasťou série nákladných opatrení, vrátane tvorby zásob, školení na nové colné postupy a presmerovania logistiky.

Združenie odhaduje, že produkcia áut v Británii za celý rok 2019 medziročne klesne o zhruba 10 percent. Trh sa podľa združenia pravdepodobne oživí koncom roka, ak sa dosiahne priaznivá dohoda medzi Britániou a Európskou úniou a významné prechodné obdobie. Brexit bez dohody by však pokles produkcie áut podľa SMMT zhoršil.

https://www.bbc.com/news/business-48451024

Súvisiace články

Aktuálne správy