Ceny ropy mierne vzrástli, americká WTI sa obchoduje nad 59 USD/barel

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zotavili zo stredajšieho (29. 5.) poklesu. Americká WTI sa obchoduje nad hranicou 59 USD (52,89 eura) za barel.
Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s júlovým kontraktom sa vo štvrtok o 7.51 h SELČ predával po 59,23 USD. To bolo o 42 centov alebo 0,71 % viac než v stredu na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. WTI stratil počas stredy 33 centov alebo 0,6 % a uzavrel na 58,81 USD za barel. Júlový kontrakt na severomorskú ropu Brent vo štvrtok zdražel o 31 centov alebo 0,45 % na 69,72 USD za barel.
Dôvodom rastu cien čierneho zlata bol pokles zásob ropy v USA, ktorý bol väčší, než sa očakávalo. Obavy z toho, že obchodná vojna medzi USA a Čínou spomalí globálnu ekonomiku však obmedzili zdražovanie.
Podľa správy American Petroleum Institute (API) ropné rezervy v USA v uplynulom týždni (do 24. 5.) padli o 5,3 milióna barelov. Oficiálne čísla amerického ministerstva energetiky budú zverejnené vo štvrtok popoludní.
Rizikový apetít investorov znížili správy čínskych štátnych médií, že Peking môže v obchodnom konflikte s USA použiť ako zbraň vzácne zeminy, ktoré sú potrebné pri výrobe elektroniky. Čína je zďaleka najväčším producentom vzácnych zemín.

Súvisiace články

Aktuálne správy