V Kováčovej otvorili novú detskú rehabilitačnú nemocnicu

Nemocnica má podľa generálnej riaditeľky VšZP Ľubice Hlinkovej veľký potenciál dosiahnuť pozitívny efekt v liečbe detí po ťažkých úrazoch alebo komplikovaných operáciách

vyšlo aj v REG

BANSKÁ BYSTRICA 29. mája (SITA) – Nové zdravotnícke zariadenie pre detských pacientov s ťažkým pohybovým postihnutím v stredu otvorili v Špecializovanom liečebnom ústave (ŠLÚ) Marína v Kováčovej pri Zvolene. Nová rehabilitačná nemocnica poskytne liečbu pacientom do 18 rokov po komplikovaných ochoreniach centrálneho nervového systému, závažných polytraumách alebo náročných neurochirurgických a ortopedických zákrokoch, ktoré si spravidla vyžadujú dlhšiu intenzívnu rehabilitačnú starostlivosť. Podľa riaditeľa ŠLÚ Marína Vladimíra Čavoja, realizáciu nemocničného oddelenia financovali výhradne z vlastných prostriedkov.

„V našej praxi sa často stretávame s detskými pacientmi, pre ktorých je štandardná kúpeľná starostlivosť, najmä čo sa týka jej rozsahu a intenzity, nedostatočná. Práve pre nich je tento typ rehabilitácie určený,“ uviedol Čavoj.

Nová nemocnica má podľa generálnej riaditeľky Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Ľubice Hlinkovej veľký potenciál dosiahnuť pozitívny efekt v liečbe detí po ťažkých úrazoch alebo komplikovaných operáciách. „Pri dĺžke pobytu v tomto zariadení budeme zohľadňovať individuálny prístup k pacientom. Uhradíme 60, ale aj viac dní cielenej intenzívnej rehabilitácie, ak bude mať liečba preukázateľný pozitívny efekt na zdravie našich poistencov,“ konštatovala riaditeľka poisťovne.

Liečebný ústav Marína má vyše 40-ročné skúsenosti s rehabilitáciou detských pacientov v kúpeľnej starostlivosti. Aj keď 20 lôžok, s ktorými v Maríne začínajú, nie je na prvý pohľad veľa, nová špecializovaná nemocnica predstavuje zásadnú zmenu v prístupe k detským pacientom. „Je dokázané, že ak deti po ťažkých úrazoch, napr. autohaváriách či pádoch z výšky, začnú po stabilizácii akútneho stavu čo najskôr s intenzívnou rehabilitáciou, zvyšuje sa ich nádej, že sa s poškodením organizmu vyrovnajú bez trvalých následkov,“ zdôvodnila potrebu nového ústavného zariadenia tohto typu vedúca odboru zdravotného a revízneho VšZP Beata Havelková.

Po špecializovanej detskej rehabilitačnej liečebni v Dunajskej Lužnej je nemocnica v Kováčovej druhým špecializovaným ústavným zariadením s celoslovenskou pôsobnosťou so zameraním na rehabilitačnú starostlivosť o detských pacientov, tentoraz s ťažkým pohybovým postihnutím.

Súvisiace články

Aktuálne správy