Inflácia vo Francúzsku sa v máji spomalila takmer na 2-ročné minimum

Inflácia vo Francúzsku sa v máji spomalila, pričom jej tempo dosiahlo najnižšiu úroveň takmer za dva roky. Podpísalo sa pod to spomalenie rastu cien potravín, energií a služieb. Uviedol to v stredu francúzsky štatistický úrad, ktorý zverejnil predbežné údaje.
Spotrebiteľské ceny vzrástli v máji medziročne o 1 % po 1,3-percentnom raste v apríli. Májová úroveň inflácie je tak najnižšia od septembra 2017, keď dosiahla rovnakú hodnotu. Ekonómovia počítali s miernejším spomalením miery inflácie, očakávali, že dosiahne 1,1 %.
Medzimesačne sa spotrebiteľské ceny zvýšili v máji o 0,2 %. To znamená mierne spomalenie ich rastu, zatiaľ čo ekonómovia očakávali, že tempo rastu cien sa udrží na aprílovej úrovni, teda na úrovni 0,3 %.
Harmonizovaná medziročná miera inflácie dosiahla v máji 1,1 % oproti 1,5 % úrovni v apríli. Analytici očakávali, že inflácia sa spomalí len na 1,3 %.
V medzimesačnom porovnaní sa harmonizované spotrebiteľské ceny zvýšili v máji o 0,2 % po 0,4-percentnom raste v apríli. Aj v tomto prípade bolo spomalenie výraznejšie, než očakávali analytici, ktorí počítali s rastom harmonizovaných cien o 0,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy