Záujem o druhý pilier láme rekordy, ku koncu apríla v ňom sporilo o 74-tisíc ľudí viac ako vlani

Ku koncu apríla minulého roka odvádzalo príspevky do druhého penzijného piliera 1,439 milióna ľudí a koncom apríla tohto roka ich už bolo 1,512 milióna

Mladí ľudia majú o sporenie v druhom dôchodkovom pilieri čoraz väčší záujem. Počet sporiteľov v súkromnom sporivom pilieri ku koncu minulého mesiaca medziročne stúpol o takmer 74-tisíc. Ako vyplýva zo štatistík Sociálnej poisťovne, ku koncu apríla minulého roka odvádzalo príspevky na toto sporenie 1,439 milióna ľudí a koncom apríla tohto roka ich už bolo 1,512 milióna. Informoval o tom hovorca poisťovne Peter Višváder. Počas minulého roka počet sporiteľov v druhom dôchodkovom pilieri stúpol takmer o 62-tisíc, čo bol podľa Národnej banky Slovenska historicky najvyšší prílev za kalendárny rok.

Sociálna poisťovňa do druhého piliera odvádza najviac príspevkov za zamestnancov. Ku koncu apríla išlo o 1,16 milióna sporiteľov. V kapitalizačnom pilieri si sporí na penziu aj 115,5 tisíca samostatne zárobkovo činných osôb, 106,2 tisíca ľudí pracujúcich na dohody, 2,8 tisíca dobrovoľne dôchodkovo poistených ľudí a 1,2 tisíca poberateľov úrazových rent.

Výkonný riaditeľ Finančného kompasu Maroš Ovčarik ešte v polovici apríla uviedol, že historicky najvyšší prílev sporiteľov do druhého piliera zrejme nie je výsledkom toho, že si mladí ľudia stále viac uvedomujú dôležitosť riešenia ich budúceho dôchodku. „V skutočnosti si myslím, že ide o kombináciu výsledku aktivít dôchodkových správcovských spoločností aj prostredníctvom finančných sprostredkovateľov a pomerne veľkého mediálneho priestoru, ktorý mala k dispozícii téma dôchodkov,“ uviedol pre agentúru SITA. Podľa neho mohol za vyšším záujmom o sporenie v druhom pilieri stáť aj výsledok desaťročného rastu finančných trhov. „To určite pomohlo presvedčiť ľudí, že druhý pilier má zmysel. A zároveň, že v rámci druhého piliera majú dlhodobo najväčší význam indexové a akciové fondy,“ dodal.

Mladí ľudia, ktorí boli aspoň raz dôchodkovo poistení, sa môžu rozhodnúť pre vstup do sporivého piliera do dovŕšenia 35 rokov. Po vstupe do druhého piliera už z neho nie je možné vystúpiť. Sociálna poisťovňa je povinná do 180 dní od vzniku prvej účasti na dôchodkovom poistení písomne informovať tzv. prvopoistenca o jeho práve na uzatvorenie zmluvy o starobnom dôchodkovom sporení.

Súvisiace články

Aktuálne správy