Slovenský gastrobiznis: Stovky nových reštaurácií a krčiem pribúdajú každý rok

, bisnode Foto: TASR/Roman Hanc

Aktuálna analýza poradenskej spoločnosti Bisnode poukazuje na skutočnosť, že prevádzkovanie reštaurácií je na Slovensku stále v kurze. Dôkazom je až 80 percentný nárast počtu reštaurácií a pohostinstiev za uplynulých deväť rokov. A to aj napriek tomu, že podnikanie v oblasti reštauračných služieb je dlhodobo vystavené nedostatku kvalifikovaných pracovníkov a vysokej konkurencii.

Aktuálne je na Slovensku v prevádzke 8 143 reštaurácií a pohostinstiev, pričom ešte koncom minulého roka Bisnode evidoval 8 037 registrovaných subjektov podnikajúcich v reštauračných službách. Ako ukazuje detailná analýza Bisnode, ide o najvyšší počet za posledných deväť rokov. V roku 2010, kedy začal Bisnode počty zariadení pôsobiacich v reštauračných službách monitorovať, databázy uvádzali 4 520 aktívnych prevádzok.

„Turbulentnými rokmi pri zakladaní a rušení reštaurácií či pohostinstiev boli roky 2012 až 2017. Najviac reštaurácií a krčiem otvorili Slováci v rokoch 2012 (742 prevádzok) a 2013 (958 podnikov). V nasledujúcich štyroch rokoch padali rekordy naopak v počte zatvorených prevádzok. Najviac z nich pritom ukončilo podnikanie v rokoch 2016 a 2017,“ opisuje výsledky Petra Štěpánová, analytička Bisnode.

„Prevádzkovanie reštaurácií a pohostinstiev patrí dlhodobo k obľúbených oblastiam podnikania, a to aj napriek tomu, že trpí nedostatkom kuchárov a čašníkov, ako aj vysoko konkurenčným prostredím,“ dodáva

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy