Beyond Meat chce vyrábať náhradu mäsa aj v Európe, jej akcie skokovo posilnili

, ČTK Foto: SITA/AP

Podľa prieskumu spoločnosti Allied Market Research sa Európa v roku 2017 podieľala na celosvetovom predaji rastlinných náhradiek mäsa 40 percentami. Analytici tejto firmy odhadujú, že v tomto regióne by sa ich predaj mal každoročne až do roku 2025 zvyšovať o sedem percent.

Americký výrobca rastlinných náhradiek mäsa Beyond Meat bude od budúceho roka vyrábať aj v Európe. Firma sa v spolupráci s holandským výrobcom mäsa Zandbergen World 's Finest Meat snaží rozšíriť svoju produkciu za hranice USA. Podľa agentúry AP by mohla ťažiť z rastu dopytu po alternatívach mäsa v európskom regióne.

Akcie spoločnosti, ktoré od jej vstupu na burzu tento mesiac viac ako strojnásobili svoju hodnotu, v reakcii na jej včerajšie oznámenie posilnili včera na Wall Street aj o viac ako 9 % na 86,85 dolára za jednu akciu. Obchodný deň nakoniec uzavreli rastom o 8 %.

Beyond Meat ťaží zo záujmu predovšetkým mladších spotrebiteľov, ktorí si potrpia na zdravú výživu a často sa rozhodnú pre vegetariánstvo. Banka JP Morgan podľa agentúry Reuters uviedla, že rastový potenciál firmy, do ktorej investovali aj herec Leonardo DiCaprio a zakladateľ Microsoftu Bill Gates, je "výnimočný".

Ako ale pripomenula agentúra AP, v Európe by Beyond Meat mohol naraziť na európske regulačné orgány. Tie zvažujú, že by výrobcom rastlinných náhrad mäsa zakázali používať pri opise ich výrobkov výrazy mäso a burger.

Spoločnosť Beyond Meat založil v roku 2009 vegán Ethan Brown. Firma v minulom roku viac ako zdvojnásobila tržby na takmer 88 miliónov dolárov. Jej čistá strata však zostala takmer bezo zmeny na zhruba 30 miliónoch dolárov.

Súvisiace články

Aktuálne správy