Nálada v slovenskej ekonomike sa v máji zhoršila

Nálada v slovenskej ekonomike sa v máji zhoršila. Ako vyplýva z údajov Štatistického úradu SR, hodnota indikátora ekonomického sentimentu v piatom mesiaci medzimesačne klesla o 1,9 bodu na úroveň 95,1 bodu. Dôvera klesla najmä v službách a v stavebníctve, v menšej miere aj v obchode. Vzrástla v priemysle a relatívne nezmenená zostala u spotrebiteľov. Aktuálne indikátor zaostáva za hodnotou dlhodobého priemeru o 8,5 bodu a za výsledkom rovnakého obdobia minulého roka o 8,7 bodu.

Indikátor dôvery v priemysle v máji vzrástol o deväť percentuálnych bodov na hodnotu mínus 3,7 bodu. Vývoj indikátora priaznivo ovplyvnil podľa úradu rast očakávanej produkcie v najbližších troch mesiacoch. V máji indikátor dôvery v stavebníctve oproti predchádzajúcemu mesiacu klesol o 5,5 bodu na mínus 21,5 bodu vplyvom nepriaznivejších hodnotení celkovej úrovne objednávok a očakávanej zamestnanosti. Aktuálny výsledok prevyšuje dlhodobý priemer o 3,5 bodu.

Indikátor dôvery v obchode klesol v máji v porovnaní s aprílom o 2,4 percentuálneho bodu na hodnotu 17,3 bodu vplyvom negatívneho vývoja súčasných a aj očakávaných podnikateľských aktivít a stavu zásob. Indikátor dôvery v službách v máji opäť klesol. Jeho hodnota mínus 7,3 bodu sa v porovnaní s aprílom znížila o 8,6 percentuálneho bodu. Vývoj indikátora bol podľa úradu ovplyvnený nepriaznivými hodnoteniami podnikateľskej situácie a dopytu za posledné tri mesiace, pričom očakávaný dopyt respondenti hodnotili pozitívne.

Spotrebiteľská atmosféra na Slovensku zostala v máji relatívne stabilná. Sezónne očistený indikátor spotrebiteľskej dôvery klesol o 0,4 bodu na úroveň mínus 6,6 bodu. Pesimistickejšie očakávania vývoja nezamestnanosti a v menšej miere úspor v domácnostiach a vývoja finančnej situácie v domácnostiach boli tlmené optimistickejšími očakávaniami vývoja celkovej hospodárske situácie. Respondenti boli o 3,3 bodu menej optimistickejší ako v rovnakom období minulého roka a aktuálny výsledok prevyšoval dlhodobý priemer.

Súvisiace články

Aktuálne správy