Ak chcete, aby vaša firma prosperovala, týmto chybám sa vyhnite!

, PR článok

Aj keď o nich všetci veľmi dobre vedia, v mnohých prípadoch sa z nich stanú neprekonateľné prekážky na ceste k úspechu.

Každý, kto sa niekedy pustil do niečoho vlastného sa určite párkrát potkol. Bez poučenia sa z vlastných chýb svoj biznis nikto nepostavil. Napriek tomu, stále vidíme, ako sa niektoré hrubé prešľapy neustále opakujú. Toto je 5 chýb, ktoré vedia položiť aj ten najlepší nápad.

Strata prehľadu nad financiami
Zo štúdie firmy Xero, ktorá vyvíja online účtovný softvér s miliónom zákazníkov vyplýva, že 65 % majiteľov neúspešných firiem pohorelo na neustráženom cash flow a s tým spojenými ťažkosťami, prípadne si včas nezabezpečilo dostatočný prísun kapitálu. Zásada dostať do firmy peniaze čo najskôr a z firmy čo najpomalšie znie síce banálne, pritom je to kameňom úrazu dvoch tretín firiem.

Pracovný čas bez mantinelov
To, že budete pracovať každý deň v týždni dlho do noci vám úspech vôbec nemusí priniesť. Zdravý osobný život mimo kancelárie či dielne je pre úspech rovnako dôležitý, ako plnohodnotný pracovný výkon. Vyše polovica z opýtaných zo štúdie spomenutej vyššie uviedla, že si dávajú záležať na tom, aby večery a víkendy mohli tráviť s rodinou a blízkymi.

Nárast vlastného ega
Aj keď sa môže zdať, že úspešní podnikatelia sú silné osobnosti, pravdou je, že pokiaľ stratia nad svojim egom a sebavedomím kontrolu, môže sa to prejaviť na výsledkoch firmy. Svedčí o tom aj množstvo kníh, článkov a blogov, ktoré sa tejto téme venujú. Najčastejšie sa zhodujú na tom, že z kopca to začne s firmou ísť vtedy, keď si lídri začnú po niekoľkých úspechoch neprimerane veriť a preceňovať svoje rozhodnutia.

Ďalším negatívnym sprievodným javom je následná neochota priznať si omyl a zvaľovanie viny na iných, čo začne po čase naštrbovať pracovné vzťahy a motiváciu zamestnancov konať iniciatívne a preberať zodpovednosť.

Nekonzistentnosť
Podnikanie nie je iba o zameraní sa na svoje ciele. Každý cieľ by mal mať vedľa seba aj termín, do ktorého bude hotový. Vďaka tomu sa môžete sústrediť na naozaj dôležité veci, bez ohľadu na to, čo sa vám postaví do cesty. Bez dodržiavania termínov veľmi rýchlo stratíte dôveru klientov, začne sa vám hromadiť práca a nastúpi stres. Človek, ktorý je v neustálom strese robí veľa chýb, ktoré znamenajú iba ďalšiu nespokojnosť. Dostáva sa tak do špirály, ktorá často končí nielen stratou zákaziek, ale aj dobrej povesti.

Spoliehanie sa iba na vlastné schopnosti
Tí najlepší lídri si uvedomujú, že jeden človek počas priemerného pracovného dňa nestihne robiť zázraky, zároveň sú si vedomí toho, že nie vo všetkom sú najlepší. Dávajú príležitosť presadiť sa svojim spolupracovníkom a neboja sa ich stavať pred náročnejšie úlohy, aby sa mohli ukázať, aj keď na ne možno ešte úplne nedorástli. Ten, kto dokáže aspoň časť zodpovednosti a dôvery preniesť na svojich podriadených, určite neskončí vyhorený, a nebudú sa uňho často meniť ľudia, pretože budú mať priestor skúšať nové veci a napredovať.

 

Napredovať v podnikaní s biznis úvermi od Tatra banky? Je to úveriteľné!

Súvisiace články

Aktuálne správy