Výnosy talianskych dlhopisov rastú,dôvodom je spor týkajúci sa vysokého deficitu

Náklady na obsluhu talianskeho dlhu v utorok výrazne stúpli druhý deň po sebe. Dôvodom je spor Ríma s Európskou komisiou (EK) pre vysoký deficit.

Taliansky vicepremiér Matteo Salvini opäť konfrontačne zareagoval na správy, že EK chce začať konanie proti Taliansku. Salvini uviedol, že Európska únia (EÚ) môže Taliansko pokutovať sumou 3 miliardy eur za vysoký dlh a štrukturálny deficit. Dodal, že použije všetku svoju energiu, aby tomu zabránil. Jeho politické postavenie sa doma posilnilo po eurovoľbách, v ktorých jeho strana Liga vyhrala so ziskom 34,3 %.

Výnosy talianskych vládnych dlhopisov v utorok vzrástli o 7 až 10 bázických bodov, pričom výnosy 10-ročných dlhopisov sa dostali na 1-týždňové maximum 2,726 %. Už v pondelok (27. 5.) ich výnosy stúpli o 11 bodov. Náklady na obsluhu talianskeho dlhu zaznamenali v tomto roku najprudší dvojdňový nárast.

"Existujú obavy, že tento konflikt medzi Rímom a Bruselom sa môže opäť vyhrotiť. Každý počítal s eskaláciou konfliktu na jeseň, ale nervozita rastie už teraz," uviedol stratég DZ Bank Daniel Lenz s odkazom na potenciálny spor týkajúci sa návrhu rozpočtu na rok 2020. Dodal, že neustále vyjadrenia predstaviteľov talianskej vlády o tom, že chcú opätovne rokovať o fiškálnych pravidlách EÚ, zvyšuje tlak na talianske štátne dlhopisy.

Kurz eura klesol na 1,1181 USD/EUR. Výnosy 10-ročných nemeckých vládnych dlhopisov padli na 2,5-ročné minimum -0,155 %. Výnosy. 10-ročných gréckych štátnych dlhopisov klesli o 4 body na 3,12 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy