Fúzia automobiliek Renault a Fiat Chrysler podľa Paríža nesmie ohroziť francúzske pracovné miesta

V prípade zlúčenia automobiliek Renault a Fiat Chrysler Automobiles nesmie vo Francúzsku zaniknúť ani jedno pracovné miesto, ani jeden závod, vyhlásil minister financií Bruno le Maire

Podmienkou pre plánované zlúčenie automobiliek Renault a Fiat Chrysler Automobiles (FCA) je garancia pracovných miest vo Francúzsku. Vyhlásil to v utorok francúzsky minister financií Bruno le Maire. Nesmie zaniknúť ani jedno pracovné miesto, ani jeden závod, uviedol minister pre rozhlasovú stanicu RTL.

Fúzia s FCA by sa mala uskutočniť v rámci už existujúcej aliancie Renaultu s japonskými automobilkami Nissan a Mitsubishi, dodal minister. Za ďalšie dve podmienky označil „primerané zastúpenie“ francúzskych zájmov v novom podniku, ako aj záväzok vyvíjať batérie pre elektrické autá.

Americko-taliansky výrobca automobilov Fiat Chrysler Automobiles (FCA) v pondelok po niekoľkých týždňoch rokovaní formálne navrhol francúzskemu konkurentovi Renault vytvorenia strategickej aliancie. Partnerstvo podľa FCA ušetrí obom firmám miliardy dolárov v čase, keď automobilové odvetvie prechádza transformáciou smerom k elektromobilite a autonómne riadeným vozidlám.

Zlúčený podnik, v ktorom majú podľa predstáv FCA obe firmy vlastniť zhodne po 50 percent akcií, by sa stal tretím najväčším výrobcom automobilov na svete. Zatiaľ nie je jasné, čo by prípadné zlúčenie znamenalo pre súčasnú alianciu Renaultu s japonskými automobilkami Nissan a Mitsubishi.

Súvisiace články

Aktuálne správy