Vedeli ste? 10 prekvapujúcich faktov o najväčšej ekonomike sveta

, BI Foto:SITA/AP;TASR/AP;getty images

Rekordný hospodársky rast. Už viac ako jedno storočie sú Spojené štáty svetovou ekonomickou veľmocou. Od veľkosti HDP až po burzu, USA je trh, na ktorý sa zameriava zvyšok sveta, aj keď je v ťažkostiach.

Na pokraji najdlhšieho ekonomického rozmachu
Vlani v máji americká ekonomika mala za sebou viac ako osemročný rast, druhý najdlhší. Bol to síce slabý rast po Veľkej recesii, ale bol to rast. Ak by ekonomika pokračovala v raste až do júla, bola by to najdlhšia expanzia v histórii USA, ktorá by prekonala najlepšie obdobie z rokov 1991 až 2001. USA majú pred sebou dlhú cestu, než dosiahnu na Austráliu, tá v minulom roku zavŕšila svoj 27. rokov trvajúci hospodársky rast.

Rekordných 13 rokov bez 3 % rastu reálneho HDP
Na jednej strane je rekordné obdobie ekonomickej expanzie, na strane druhej rekordných 13 rokov bez toho, aby sa dosiahol 3 % reálny rast hrubého domáceho produktu. USA v roku 2018 dosiahli 2,9 % rast, ale od roku 2005 nedosiahli rast reálneho HDP na úrovni 3 %, hoci pred tým to bolo o 3,5 %.

Desaťročná expanzia vytvorila 20 miliónov pracovných miest
S hospodárskym rastom za ostatné desaťročie sa zlepšujú aj kľúčové ekonomické čísla. Rast miezd dosiahol 3,4 % a je najsilnejší za viac ako desaťročie. Niektoré štatistiky ale poukazujú na odvrátenú stranu mince. Počet pracovníkov na čiastočný úväzok, ktorí by ale radšej volili prácu na plný úväzok, vzrástol, zatiaľ čo niektorí významní zamestnávatelia, najmä v stavebníctve, začali s prepúšťaním. Miera nezamestnanosti však klesla na 3,8 %.

Spánková deprivácia stojí americkú ekonomiku miliardy dolárov
Viac ako tretina dospelej populácie v USA nemá dostatok spánku: Vyčíslene to znamená 411 miliárd USD v dôsledku straty 1,2 milióna pracovných dní každý rok. Za nedostatkom spánku môže byť prepracovanie, zlé zdravotné návyky, alebo dokonca modré svetlo z displejov elektroniky.

Asi 100 000 dolárov oddeľuje strednú triedu od vyššej triedy
V roku 2011 bolo 51 % Američanov považovaných za strednú triedu. Tento počet v roku 2016 mierne vzrástol na 52 %. Rozdiely v bohatstve medzi strednou a vyššou triedou však výrazne vzrástli. Stredný príjem domácností strednej triedy vzrástol zo 74 000 USD len na 78 000 USD, zatiaľ čo vyššia trieda zaznamenala nárast mediánového príjmu z 172 000 USD na 189 000 USD.

Generácia Z by mohla v budúcom roku minúť až 143 miliárd dolárov
Generácia Z, populácia narodená v rokoch 1997 až 2012, bude v budúcom roku tvoriť 40 % spotrebiteľov v USA. Očakáva sa, že títo spotrebitelia prispejú až 143 miliardami USD na priame výdavky, čo spôsobí množstvo starostí maloobchodníkom. Tí budú nútení sa vyrovnať s meniacimi sa návykmi generácie, ktorá vyrastala na internete a s mobilnými zariadeniami v ruke.

Ak by Kalifornia bola krajinou, mala by piaty najvyšší HDP na svete
Spojené štáty sú najväčším svetovým hospodárstvom, ktoré sa skladá z 50 ekonomicky rôznorodých štátov. Niektoré z týchto štátov majú na svojich vlastných trhoch dostatočne veľké ekonomiky. Taká Kalifornia minulý rok prekonala v HDP Spojené kráľovstvo. S hrubým domácim produktom vo výške 2,747 bilióna dolárov, by Kaliforniu predbehlo len Nemecko, Japonsko, Čína a USA ako celok. Texas a New York sú v tomto smere tiež na tom dobre, na 11 a 13 mieste celosvetového rebríčka.

Spojené štáty utratia viac za obranu ako ďalších sedem národov
Je nepravdepodobné, že by Spojené štáty klesli na zozname národných výdavkov na obranu. USA ročne vynakladajú 610 miliárd USD, čo je viac ako spoločné výdavky Číny, Ruska, Saudskej Arábie, Indie, Francúzska, Veľkej Británie a Japonska vo výške 578 miliárd USD. 610 miliárd dolárov predstavuje 15 % všetkých federálnych výdavkov.

Štátny dlh USA je na historicky najvyššej úrovni
Vo februári americký vládny dlh dosiahol historicky najvyššiu hodnotu – 2 bilióny dolárov. Nie je pravdepodobné, že by sa čoskoro začal zmenšovať, a to ani v čase, keď rozpočtový úrad Kongresu očakáva, že ročný deficit dosiahne priemerne 1,2 bilióna dolárov, čo je 4,4 % ročného HDP. Iba dvakrát zaznamenali Spojené štáty takto dramatický nárast dlhu. Hneď po druhej svetovej vojne a počas finančnej krízy.

Športové odvetvie má hodnotu takmer 75 miliárd dolárov
Správa o športovom odvetví priemyslu z roku 2015 predpovedala, že trh v Severnej Amerike by v tomto roku mal dosiahnuť hodnotu viac ako 73,5 miliardy USD. Zahŕňa to aj mediálne práva, ktoré by mali v tomto roku vzrásť na 20,6 miliardy USD. Nárast športových stávok a esportov by mohol mať na tieto rastúce čísla významný vplyv.

Súvisiace články

Aktuálne správy