Nulová chudoba: Tretina obyvateľov Monaka sú milionári

, BI Foto: getty images

Z 38300 ľudí, ktorí žijú v Monaku, malom mestskom štáte na Francúzskej riviére, je 12261 milionárov. Vyplýva to zo štúdie 2019 Knight Frank Wealth Report.

Mimoriadna koncentrácia boháčov na kilometer štvorcový. Asi 32 % obyvateľov Monaka tvoria milionári. Rovnako pozoruhodná ako ohromujúca koncentrácia bohatstva, je skutočnosť, že Monako nepozná pojem chudoba.

"Vláda opätovne investuje príjmy z cestovného ruchu a iné kapitálové zisky späť do spoločnosti s cieľom zlepšiť kvalitu života a lákať bohatých, aby pokračovali v nákupe nehnuteľností," povedala Karyn Adams z projektu Borgen, neziskovej organizácie na boj proti globálnej chudobe. "Aj keď tieto zlepšenia majú prilákať cudzincov s peniazmi, majú z toho prospech aj domorodí obyvatelia. Vytvára sa prakticky neexistujúca hranica chudoby v rámci ich malého, hrdého a suverénneho národa," dodala.

Monako je už dlho cieľovou destináciou super-bohatých, čiastočne kvôli nulovej dani z príjmu. Zámožný mestský štát má ale aj riadne ceny nehnuteľností. Na malý apartmán s jednou izbou si záujemca môže pripraviť najmenej 1,43 milióna eur, tvrdí Alexander Kraft zo  spoločnosti Sotheby's International Realty France-Monako, ktorého citoval Mansion Global. Väčšina "normálneho" bývania v mestskom štáte stála medzi 2 až 20 miliónmi eur, uviedol Kraft, pri penthousoch to bolo viac ako 50 miliónov eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy