Dvojcifernú mieru nezamestnanosti vykazuje 12 okresov na Slovensku, podľa analytika sú reálne čísla vyššie

Analytik Inštitútu zamestnanosti Alexej Dobroľubov pre agentúru SITA upozornil na to, že vyšší počet obyvateľov sa presťahoval za prácou, ale trvalý pobyt majú v pôvodnom okrese, čo kriví štatistiku nezamestnanosti smerom nadol.

Hoci miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku ku koncu apríla klesla pod 5 %, na Slovensku bolo v minulom mesiaci 12 okresov s dvojcifernou mieru nezamestnanosti. Na nelichotivej prvej priečke je dlhodobo okres Rimavská Sobota, kde v minulom mesiaci bolo evidovaných na úrade práce takmer 16 % ekonomicky aktívnych obyvateľov. Nasleduje okres Kežmarok s vyše 15-percentnou mierou evidovanej nezamestnanosti a okresy Revúca a Rožňava, kde miera nezamestnanosti presiahla 13 %. Vyplýva to z údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Ako pre agentúru SITA upozornil analytik Inštitútu zamestnanosti Alexej Dobroľubov, čísla nezamestnanosti v zaostalých okresoch sú však reálne vyššie. „Vyšší počet obyvateľov sa presťahoval za prácou, ale trvalý pobyt majú v pôvodnom okrese, čo kriví štatistiku nezamestnanosti smerom dole,“ uviedol.

Znižovaniu miery nezamestnanosti v najmenej rozvinutých okresoch by podľa analytika pomohol takzvaný inkluzívny trh práce, na ktorom by dlhodobo nezamestnaní mali šancu získať pracovné návyky a pripraviť sa skutočný trh práce. „Zároveň je to budovanie infraštruktúry, ale aj podpora podnikateľských zámerov s vyššou pridanou hodnotou, ktorá by vyššie kvalifikovanú pracovnú silu prilákala spať do regiónov,“ tvrdí Dobroľubov. Bez silnejšej kúpyschopnosti obyvateľov v menej rozvinutých okresoch bude totiž podľa neho náročné naštartovať dostatočne lokálne ekonomiky.

Mieru evidovanej nezamestnanosti pod 5 % minulý mesiac vykázalo 51 okresov na Slovensku. Najnižšia miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku bola v okrese Trenčín. Z celkového počtu ekonomicky aktívnych osôb bolo v tomto okrese 1,72 % disponibilných nezamestnaných, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce. Nasledovali okresy Šaľa, Hlohovec a Bratislava V. V okrese Šaľa miera evidovanej nezamestnanosti v apríli tohto roka dosiahla 1,78 %, v okrese Hlohovec 1,88 % a v okrese Bratislava V 1,94 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy