Objednávky na nové priemyselné výrobky z USA v apríli výrazne klesli

Objednávky na nové priemyselné výrobky z USA v apríli výrazne klesli. Dôvodom bol najmä strmý pád nestáleho dopytu po dopravných prostriedkoch, najmä komerčných lietadlách a automobiloch.
Podľa najnovších údajov ministerstva obchodu sa objednávky na dodávky nových výrobkov z amerických tovární v apríli znížili o 2,1 % po náraste o 1,7 % v marci.
Dôvodom bol najmä strmý pokles nestálych objednávok na dopravné lietadlá, a to o 25,1 %, čo kontrastuje s jeho marcovým zvýšením o 7,8 %. Objednávky na autá a komponenty sa tiež citeľne znížili, o 3,4 %, najprudšie v tomto roku. A objednávky na kapitálové produkty, ktoré odrážajú podnikové investície, klesli o 0,9 %, najviac od decembra 2018.
Po vylúčení nestálych objednávok na dopravné prostriedky, dopyt po amerických produktoch zostal v apríli na marcovej úrovni.
Tieto údaje naznačujú, že firmy míňajú menej na drahé položky, čiastočne pre neistotu spôsobenú obchodnou vojnou medzi USA a Čínou. A zároveň Američania nakupujú menej áut, čo núti automobilky, aby znižovali svoju produkciu. Prispeli k tomu vyššie úrokové sadzby.

Súvisiace články

Aktuálne správy