Cenu za inováciu získal lúčový zvárací komplex i prírodná ústna voda

Na Medzinárodnom strojárskom veľtrhu v Nitre udelili ceny v súťaži Inovatívne činy roka 2018. V 12. ročníku súťaže sa o titul Inovatívny čin roka uchádzalo v troch kategóriách 16 spoločností.
Ako uviedol Stanislav Jurikovič zo Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry, ambíciou ocenení Inovatívne činy roka 2018 je pomáhať v oblasti strojárstva, poľnohospodárstva, elektrotechnického a chemického priemyslu, ale i poskytovateľom finančných služieb či majiteľom elektromobilov. „Hlavným cieľom súťaže je povzbudiť podnikateľské subjekty a fyzické osoby k inovatívnym aktivitám a zviditeľniť riešenia, ktoré sú výnimočné,“ skonštatoval Jurikovič.
Od štátneho tajomníka ministerstva hospodárstva Vojtecha Ferencza si ocenenie prebralo deväť spoločností. V kategórii výrobková inovácia získala prvenstvo firma PRVÁ ZVÁRAČSKÁ, a. s. za elektrónovo lúčový zvárací komplex PZ ELZA UNI 2G, ktorý je určený na automatizované malosériové zváranie vo vákuovej zváracej komore pre inak ťažko zvariteľné materiály. Druhé miesto patrí firme PeWaS s.r.o. za produkt na hydrostimulačné ošetrenie osiva s názvom Pewas Aquaholder Seed. Na treťom mieste boli ocenené dve inovácie. Spoločnosť VUKI a.s. získala cenu za ST impregnanty určené na impregnáciu vinutí elektrických točivých strojov a transformátorov. Výrobca drevených kefiek ecoheart, s. r. o. si odniesol ocenenie za 100-percentnú prírodnú ústnu vodu.
Za technologickú inováciu hodnotiaca komisia najvyššie ocenila inovatívnu technológiu spoločnosti Duslo, a.s., ktorá umožnila vo Výrobni Čpavok 4 významne znížiť energetickú náročnosť výroby a zvýšiť dennú produkciu. Druhé miesto patrí spoločnosti SEAK, s.r.o. za inovatívne Inteligentné nabíjanie elektrických vozidiel integrované s verejným osvetlením. Tretie miesto získala spoločnosť ECO DOG TOILET GROUP, s.r.o. za ekologické riešenie likvidácie psích exkrementov prostredníctvom unikátnej filtračnej a absorpčnej zmesi v staniciach umiestnených na verejných priestranstvách.
Za inováciu v oblasti služieb získal prvenstvo projekt spoločnosti ZENTITY Slovakia s.r.o. za mobilnú aplikáciu PARTNER určenú pre externých sprostredkovateľov finančných služieb. Druhú cenu získala spoločnosť TOP1 knihy s.r.o. za knihu Dojčenie slovom aj písmom, ktorá rozširuje služby poradenstva pri dojčení poskytované certifikovanými poradkyňami.

Súvisiace články

Aktuálne správy