Nálada nemeckých podnikateľov sa v máji zhoršila

Manažéri oslovení v prieskume mníchovského inštitútu Ifo sú výrazne menej spokojní s aktuálnou situáciou, výhľad do najbližších šiestich mesiacov sa však oproti aprílu stabilizoval

Dôvera medzi nemeckými firmami v máji oslabila. Index podnikateľskej dôvery podľa údajov, ktoré zverejnil vo štvrtok inštitút Ifo, klesol na 97,9 bodu z aprílovej úrovne 99,2 bodu. Oslovené firmy hodnotili výrazne pesimistickejšie súčasné podmienky, pričom ukazovateľ oslaboval druhý mesiac v rade. Výhľad do najbližších šiestich mesiacov sa však v porovnaní s aprílom stabilizoval. Do prieskumu sa podľa inštitútu Ifo zapojilo zhruba 9 tis. firiem pôsobiacich v spracovateľskom priemysle, službách, obchode a stavebníctve.

Nemecká ekonomika v závere minulého roka stagnovala napriek nízkej nezamestnanosti, ktorá pomáha spotrebiteľským výdavkom. Za dôvod spomalenia sa považovali jednorazové faktory ako napríklad ťažkosti automobilového odvetvia v súvislosti s novými emisnými štandardmi a nízke hladiny vodných ciest na nemeckých riekach, ktoré narušili výrobu. Priemyselnú produkciu okrem toho brzdilo oslabenie globálneho obchodu. Vláda v Berlíne minulý mesiac zhoršila prognózu hospodárskeho rastu v tomto roku a očakáva, že ekonomika krajiny posilní iba o 0,5 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy