Do vzťahu medzi prvovýrobcami mlieka a bitúnkami sa vkradla nedôvera, tvrdí SZPM

Nedôveru spôsobil škandál s poľským mäsom.

Do vzťahu medzi slovenskými prvovýrobcami mlieka a slovenskými bitúnkami sa po škandále s poľským hovädzím mäsom vkradla podľa Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka (SZPM) nedôvera, prehnaná opatrnosť, aj obava z finančného postihu a poškodenia dobrého mena. „Problém, ktorý trápi celú komunitu chovateľov, sa naplno prejavil po zverejnení televíznych záberov z poľských bitúnkov,“ konštatovala to riaditeľka SZPM Margita Štefániková na členskej schôdzi zástupcov zväzu.

Riaditeľka SZPM poukázala najmä na to, že dojnice s pohybovými problémami, alebo uľahnuté zvieratá žiadnym spôsobom nemôžu poškodiť zdravie spotrebiteľa. Okrem uvedenej pohybovej indispozície, napríklad z dôvodu zlomeniny, sú zvieratá zdravé a neboli liečené žiadnymi liečivami. Napriek tomu sa ich bitúnky boja vykupovať.

Po medializácii poľského škandálu nastal problém aj podľa generálneho riaditeľa Sekcie poľnohospodárstva na Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Štefana Rybu. „Musíme byť s bitúnkami v reálnom kontakte. Ešte v tomto týždni som mal stretnutie s Evou Forrai, výkonnou riaditeľkou Zväzu spracovateľov mäsa. Veľmi som ju žiadal, aby bola obnovená ochota bitúnkov, a tým aj dôvera medzi nimi a chovateľmi,“ informoval členskú základňu SZPM Štefan Ryba. Doplnil ho Miroslav Ondriáš z Odboru hygieny produktov živočíšneho pôvodu Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. „Zvieratá, ktoré sú neliečené, ale s pohybovými zmenami a úrazmi sú presúvané na bitúnok. Zviera musí byť maximálne ušetrené trýznenia. Počas prepravy musí byť zabezpečená jeho pohoda,“ ozrejmil Miroslav Ondriáš.

Agentúra SITA oslovila so žiadosťou o reakciu aj Zväz spracovateľov mäsa.

Súvisiace články

Aktuálne správy