SPRESNENIE – DOPRAVA: Zisk Ryanairu v jeho uplynulom účtovnom roku klesol o 29 %

Priemerná cena leteniek sa znížila o 6 percent na 37 eur za kus.

Spresnite si, prosím, v správe „DOPRAVA: Zisk Ryanairu v jeho uplynulom účtovnom roku klesol o 29 %“, ktorú ekonomická redakcia agentúry SITA vydala v pondelok 20. mája o 12:33 pod číslom 86, tretiu vetu prvého odseku. Veta má správne znieť: Počet pasažierov Ryanairu síce stúpol o 7 percent na 139 miliónov, ale priemerná cena leteniek sa znížila o 6 percent na 37 eur za kus.

Agentúra SITA sa za chybu ospravedlňuje a pre úplnosť vydáva spresnené znenie správy:

BRATISLAVA 20. mája (SITA) – Zisk írskej nízkonákladovej leteckej spoločnosti Ryanair v jej uplynulom účtovnom roku, ktorý sa skončil v závere marca, klesol o 29 percent na 1,02 mld. eur. Hospodárenie pritom nezahŕňa výsledky leteckého prepravcu Lauda. Počet pasažierov Ryanairu síce stúpol o 7 percent na 139 miliónov, ale priemerná cena leteniek sa znížila o 6 percent na 37 eur za kus. Prepravca o tom informoval v pondelok v správe, ktorú poskytol agentúre SITA.

Celkové tržby Ryanairu v účtovnom roku 2019 sa zvýšili o 6 percent na 7,6 mld. eur, a to vďaka rastu vedľajších príjmov o 19 percent na 2,4 mld. eur. Náklady spoločnosti bez zahrnutia pohonných látok sa však zväčšili o 5 percent v dôsledku zvýšenia nákladov na zamestnancov o 200 mil. eur, vrátane 20-percentného rastu platov pilotov. Výdavky firmy na pohonné hmoty stúpli o 440 mil. eur.

V účtovnom roku, ktorý sa skončí v marci 2020, Ryanair predpokladá rast počtu cestujúcich o 8 percent na 153 miliónov. Hoci počet leteniek rezervovaných na prvý polrok medziročne mierne stúpol, ich ceny sa znížili a prepravca očakáva, že tento trend bude pokračovať.

Súvisiace články

Aktuálne správy